Chriss Street

30. 7. 2020

Analýza zpráv

Obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy sice způsobila propad amerického vývozu zemědělské produkce do asijské země, to však trvalo jen do května. Kvůli masivním záplavám, které postihly rozsáhlé oblasti země a které stále trvají, musela Čína začít nakupovat agroprodukty od svého amerického soka.

Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických uvádí, že export komodit jako vepřové, kukuřice, obilí, bavlna, rýže nebo sója, byl v první půli července vyšší, než bylo s Čínou dojednáno.

Když Donald Trump kandidoval na prezidenta, slíbil, že sníží obří obchodní schodek s Čínou a začal na tom po nástupu do funkce také pracovat.

Americká cla na čínské zboží byla na základě první fáze vyjednávání zvýšena z průměrných 3,1 procenta na 20,9 procenta a Čína přislíbila, že navýší nákup amerického zboží, služeb a energií o 120 miliard dolarů. Součástí dohody s Pekingem bylo také to, že Čína odebere více zemědělské produkce z USA.

Jenže pak přišla pandemie. Čína se na ni začala vymlouvat, že nemůže dostát svým závazkům. K měsíci květnu splnila pouze třetinu slíbeného odběru zemědělských výrobků.

A pak přišly povodně. Největší od roku 1940. Po 31 dnech lijáků musela největší vodní elektrárna světa – Tři soutěsky, otevřít 2. července všechny výpustě a poslat ohromná kvanta vody dolů po řece Jang-c‘-ťiang.

Poté, co odhadovaných 45,2 milionu Číňanů bylo zasaženo povodněmi, Čínský meteorologický ústav vydal další varování před záplavami, tentokrát nejvyššího stupně, když v jižní Číně od 4. července spadlo rekordních 430 milimetrů srážek za pouhých 30 hodin.

Srážky v období monzunu jsou letos o 46 procent vyšší než obvykle a o 17 procent vyšší než v roce 1998, kdy zemi postihly ničivé záplavy. Dvacet procent orné půdy je nyní pod vodou, což může vést k drastickému propadu úrody. Nejvíce jsou povodněmi zasaženy rýže, řepka olejná a bavlna, uvádí firma Seeking Alpha.

Kromě toho se vrátil africký mor prasat, kvůli němuž muselo být vloni poraženo 180 milionů kusů, jelikož povodně vyplavily plytké hroby a kontaminovaly spodní vody.

Se všemi těmito pohromami čelí Čína potenciální potravinové krizi a její potřeby dokáží uspokojit pouze USA. Americké ministerstvo zemědělství informovalo, že Čína koupila 10. července 1,365 milionu tun kukuřice a 14. července dalších 1,762 tun.

Kromě toho Čína od května v tichosti kupuje velké množství vepřového masa, čiroku, sóje a bavlny, oznámilo ministerstvo.

Přeloženo a upraveno z originálního článku newyorské edice The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“