Zdenka Danková

6. 12. 2020

Po částečném uvolnění od 3. prosince, na které se všichni těšili, se rozpoutaly vánoční trhy a rozproudilo nakupování vánočních dárků nebo doplňků. Je však dobré znát pravidla, jakými se máme doposud řídit, protože virus nezmizel, jen přechodně oslabil.

Je proto nadále doporučena zvýšená opatrnost a ohleduplnost ke druhým.

Trhy a farmářské trhy

Pořádání trhů je povoleno, konat se mohou farmářské trhy, vánoční trhy i jiné druhy trhů, je ale třeba dodržovat zvýšená hygienická a provozní opatření.

A pozor, na místě, kde trhy probíhají, je také zakázána konzumace jídla a nápojů, a to včetně alkoholických nápojů, jako svařák apod. I když je obecně povolena konzumace alkoholu na veřejných místech, na trzích dochází k velké koncentraci osob, proto je zde konzumace zakázána.

Svarak Vanocni Trhy
Letos bude na vánočních trzích omezená konzumace nápojů i jídla. (Foto: Marcel Strauß / Unsplash)

Není povoleno ani umístění stolů a míst k sezení. Zakázán je i prodej jídla a nápojů určených k okamžité konzumaci.

Pravidla na trzích

V jednom čase může být na trhu 1 osoba na 15m2 a bez 2 m rozestupů bude možná skupinka max. 10 osob, s výjimkou členů společné domácnosti. Stánky, stoly či jiné prodejní plochy musí být rozmístěny min. 4 metry od sebe.

Při dodržení této podmínky není omezen počet počet prodejních ploch, které smí na trhu být. U každého prodejního místa musí být umístěna dezinfekce. Pořadatel trhů musí zajistit trvalý dohled na dodržování těchto opatření.

Dokonce se mohou také konat  veletrhy a prodejní hospodářské výstavy, ale v jeden čas může být využito nejvýše 25 % kapacity z maximálního možného počtu návštěvníků a ve vnitřních prostorech může být přítomna maximálně 1 osoba na 15 m2. Do této plochy se započítávají vnitřní prostory přístupné veřejnosti, nikoli celý výstavní komplex vč. kanceláří, skladů a dalšího zázemí.

vanoční trhy
Foto z minulých ročníků vánočních trhů z Prešova. (Autor: Govisity/Flickr.com)

Účastníci na veletrzích a prodejních výstavách také mezi sebou udržují rozestupy min. 2 metry, s výjimkou členů domácnosti.

Pokud se vydáte na jakýkoli trh, dodržujte 2 m rozestupy a celou dobu noste roušku.

Adventní jarmark

Např. adventní jarmark Jihlavě se bude konat od pátku 4. prosince do úterý 22.12. Všechny povolené stánky jsou Masarykově náměstí rozmístěny s povinnými čtyřmetrovými rozestupy. Kvůli zákazu konzumace jídla a nápojů na místě v rámci aktuálního 3. stupně Protiepidemického systému ČR (PES) nebudou na náměstí stánky s občerstvením. Podle aktualizace tohoto systému musí pořadatel jarmarku (v tomto případě město Jihlava) také zajistit trvalý dohled na trhu, který bude upozorňovat lidi a prodejce, aby dodržovali vládní opatření.

Ji. Betlém Nám vanocni trhy covid
Jesle ze slámy na tržišti v Jihlavě, ilustrační foto. (Z. Danková / ET ČR)

„Dvoumetrový rozestup by měli stále dodržovat i jednotliví zákazníci, prosím tedy všechny o ohleduplnost, noste roušky a myslete na bezpečí své i svých blízkých. Nezapomínejte, že advent je časem zvolnění, zklidnění a užívání si toho, co máme v životě nejraději,“ doplnila primátorka města Karolína Koubová.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.