Zachary Stieber

8. 1. 2021

Závažné alergické reakce na vakcíny COVID-19 se vyskytují častěji než nežádoucí reakce na vakcíny proti chřipce, uvedli to 6. ledna 2021 federální zdravotničtí úředníci USA.

Úředníci Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedli, že reakce jako anafylaktický šok se vyskytují v poměru 11,1 na milion očkování. U vakcín proti chřipce dochází k anafylaxi v poměru 1,3 na 1 milion injekcí.

„Míra anafylaxe u vakcín proti COVIDu-19 se může zdát vysoká ve srovnání s vakcínami proti chřipce, ale chci vás ujistit, že je to stále vzácný výskyt,“ sdělila Dr. Nancy Messonnierová, ředitelka Národního centra pro imunizaci a respirační nemoci CDC reportérům v telefonickém hovoru.

K těžkým alergickým reakcím došlo u 21 lidí očkovaných prvními dávkami vakcín, které byly podány v rámci 1,89 milionu prvních dávek vakcíny Pfizer-BioNTech na COVID-19. Tyto dávky byly očkovány mezi 14. a 23. prosincem 2020.

Sedmnáct lidí, u kterých se vyskytly závažné alergické reakce, mělo v anamnéze alergie nebo alergické reakce. Průměrná doba mezi injekcí a nástupem příznaku byla 13 minut; většina pacientů zaznamenala příznaky do 15 minut. Průměrný věk těchto pacientů byl 40 let.

Informace dostupné od 20 z 21 výše uvedených pacientů ukazují, že se všichni zotavili nebo byli propuštěni, uvedlo CDC ve zprávě.

86 dalších případů bylo vyhodnocených jako alergické reakce, které nebyly závažné. 61 případů bylo považováno za nealergické nežádoucí účinky. Zbývajících sedm je stále předmětem vyšetřování.

V USA neexistuje federální databáze potvrzených alergických reakcí. Přehled neobsahuje údaje za poslední dva týdny. Od vydání zprávy bylo podáno dalších přibližně 3,4 milionu dávek vakcín.

covid vakcína
Ampulka vakcíny COVID-19, foto pořízeno v New Yorku 4. ledna 2021. (Shannon Stapleton / Pool / AFP via Getty Images)

Podle údajů, které byly nahlášeny federálním úřadům do 5. ledna 2021, byly poslány na pohotovost do nemocnice stovky lidí, kteří dostali jednu z nových vakcín, včetně jedné vakcíny Moderna. Více než 1 000 lidí zažilo po vpíchnutí vakcíny nějaký druh nežádoucích účinků.

Dr. Nancy Messonnierová, ředitelka CDC poznamenala, že CDC během kontroly jednotlivých hlášení nežádoucích účinků upravuje svá doporučení. Agentura nedávno uvedla, že každý, kdo zažije alergickou reakci na vakcínu COVID-19, by neměl dostat druhou dávku. Agentura také nařídila správním úředníkům, aby 30 minut po očkování sledovali kohokoli s anamnézou alergických reakcí na injekční vakcíny nebo s anamnézou anafylaxe z jakékoli příčiny. Typická doba pozorování je prozatím 15 minut.

Úředníci minulý měsíc rovněž prohlásili, že ​​kdokoli s anamnézou alergických reakcí na kteroukoli složku vakcíny by dávku neměli dostat.

Na druhou stranu zdůraznili, že výhody vakcíny převažují nad jejími riziky.

„Naše systémy pro kontrolu bezpečnosti vakcín nezachytily žádné znepokojivé signály. To znamená, že právě teď známé a potenciální výhody současných vakcín COVID-19 převažují nad známými a potenciálními riziky z nich vyplývajících,“ uvedla Messonnierová.

„To však neznamená, že bychom v budoucnu nemohli být svědky potenciálně závažných zdravotních událostí,“ dodává.

CDC a Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), které vydali nouzové povolení pro vakcíny Moderna a Pfizer, přezkoumávají všechny podané zprávy od klinických lékařů ohledně závažných nežádoucích účinků, aby zjistili, zda nesouvisejí s očkováním. Reakce mohou být podle Messoinnerové náhodné, stejně jako mnoho nežádoucích účinků, což znamená, že je obtížné dopředu určit u koho se alergické reakce nebo nežádoucí účinky objeví.

Obě vakcíny jsou nové typy vakcín, které používají takzvaný Messenger RNA, molekulu, která učí buňky těla, aby vytvořily takzvaný spike protein, který poté spustí imunitní reakci. To se liší od vakcín používaných v minulosti, které dodávají oslabený nebo inaktivovaný zárodek bakterie do těla, a vyvolá tak v těle imunitní reakci, aby si tělo mohlo vytvořit protilátky a bylo dopředu připravené na tento typ bakterie.

Z originálního článku newyorské redakce The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“