Mary Clark

8. 1. 2021

Během několika týdnů by Spojené království mohlo začít očkovat 30 milionů dávek nové vakcíny proti COVID-19, což by urychlilo očkovací program země. Tato vakcína totiž k účinnosti vyžaduje pouze jednu dávku.

Jak vakcíny Oxford/AstraZeneca, tak vakcíny Pfizer/BioNTech, které jsou již ve Velké Británii zavedeny, vyžadují dvě dávky podávané s odstupem týdnů, přičemž poskytují relativně nižší stupeň ochrany mezi první a druhou dávkou.

Jednorázová vakcína vyvinutá americkou společností Janssen, která je součástí farmaceutického gigantu Johnson & Johnson, zahájila ve Velké Británii v listopadu fázi klinických testů, jichž se zúčastnilo šest tisíc dobrovolníků z celé země.

Vakcína je stále ve třetí fázi vývoje, kdy testování probíhá v několika zemích, ale podle společnosti by mohla být předložena ke schválení pro nouzové použití již příští měsíc.

U vakcíny Janssen je „vysoká pravděpodobnost, že bude fungovat“, uvedl Sir John Bell, profesor medicíny na Oxfordské univerzitě a poradce britské pracovní skupiny pro vakcíny. Pokud bude očkovací látka schválena, pomůže britské vládě urychlit její očkovací program.

„Moje předpověď je, že to bude fungovat dobře, i když si musíme počkat na výsledky pokusů,“ sdělil ve středu pro deník The Telegraph.

„Domnívám se, že budou mít k dispozici zásoby pro Velkou Británii v takovém časovém rámci, který by umožnil dosáhnout cíle zvýšení dávek v polovině února.“

Cesta z lockdownu

Po rychlém šíření nové varianty viru KS Číny (Komunistické strany Číny) se Velká Británie potýká již s třetím celostátním lockdownem.

Dle tamějších pravidel tak lidé nemohou opustit domov bez „rozumné omluvy“, jako je nakupování základních potřeb nebo cvičení. To je ale povoleno pouze jednou denně.

Pokud je možný home-office, platí zde také zákaz docházení do práce, socializace je omezena na stejnou domácnost a státem povolené bubliny.

Návštěvy pečovatelských domů jsou zakázány, školy jsou pro většinu žáků uzavřeny, uzavřená je většina pohostinství a omezeno je rovněž cestování.

Vakcíny jsou obecně považovány za jediné východisko z omezení a britská vláda již předobjednala 30 milionů dávek jednorázové vakcíny Janssen jako součást 350 milionů dávek různých vakcín, které si zamluvila.

janssen vakcína británie
Zdravotnický pracovník třídí vzorky krve v Centru pro pediatrické infekční studie (CEIP), kde farmaceutická společnost Janssen, patřící pod Johnson & Johnson, pracuje na studii na Covid-19, která se nyní nachází ve 3. fázi testování, v Cali, Kolumbie 26. listopadu, 2020.

Čtyři cílové skupiny očkování

V úterní aktualizaci ohledně očkování uvedl předseda vlády Boris Johnson, že již bylo proočkováno více než 1,1 milionu lidí v Anglii a 1,3 milionu ve Velké Británii celkově.

Byla jim aplikována buď vakcína Pfizer/BioNTech, jejíž distribuce je složitější, protože musí být skladována při mínus 70 stupních Celsia, nebo vakcína Oxford/AstraZeneca, jež byla v pondělí podána prvnímu příjemci na světě, 82letému muži z Oxfordu.

Johnson uvedl, že cílem je do 15. února nabídnout vakcínu všem ze čtyř upřednostňovaných cílových skupin – klientům a zaměstnancům pečovatelských domů, lidem nad 70 let, zdravotnickým pracovníkům v předních liniích a klinicky extrémně zranitelným.

Uvedl, že v celé zemi bude do konce týdne nabízet vakcíny téměř 1 000 míst, a příští týden bude přidáno dalších sedm velkokapacitních prostor – stadióny či výstaviště.

Podle oficiálních statistik dosáhl 6. prosince počet nových případů rekordních 62 322 nových nakažených, což je nejvyšší denní přírůstek během celé pandemie, s týdenním nárůstem 42,6 procenta. Zaznamenané týdenní úmrtí mezitím vzrostly o 37,2 procenta oproti předchozímu týdnu a hospitalizace se navýšily o 19,8 procenta.

Z původního článku newyorské redakce přeložil: MiC.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.