Ondřej Horecký

11. 1. 2021

OPRAVA: Tim Berners-Lee právě vytváří novou datovou platformu. Změna v nadpisu na „Navrhuje novou datovou platformu“. Deník Epoch Times lituje chyby. (15. ledna 2021)


Označován jako otec internetu, Tim Berners-Lee je člověk, který vymyslel technickou stránku internetu a vytvořil první standardy.

Teď je však 65letý Angličan znechucen tím, co se z internetu stalo. Digitální giganty, jako Google a Facebook, si nashromáždily obrovskou moc a libovolně zachází s osobními daty uživatelů, ani nemluvě o cenzuře a špehování lidí.

Berners-Lee se proto rozhodl, že přijde s novým konceptem, s novou sítí, která bude fungovat na open-source a kde se uživatelé sami stanou správci svých dat, která v online prostoru sdílí.

Obří korporace učinily z původně svobodného světa internetu místo, kde samy rozhodují o tom, co je pravda a co je lež, a pomocí umělé inteligence blokují, skrývají a mažou to, co se jim nelíbí, a propagují a upřednostňují věci, které uznají za hodna zviditelnění a která jim přinesou největší zisky.

Berners-Lee se chce vrátit do počátků internetu, který byl „svobodný a divoký“. Založil proto start-up Inrupt, kde společně s kolegy usilovně pracují na vývoji a propagaci svých cílů. Tento týden chce svou vizi nového internetu představit světu a v následujících měsících cestovat po světě, aby učil programátory, jak na jeho open-source platformě SOLID vyvíjet aplikace pro konečné uživatele – jedince i firmy.

Jak popisuje deník India Times, každý uživatel bude mít svůj osobní prostor na webu zvaný „pod“, který bude zahrnovat i další aplikace, jako adresář, kalendář, komunikaci s druhými, hudbu atd. Je to jako zkombinovat Google Drive s WhatsApp nebo Messengerem, Spotify a dalšími programy.

Všechno bude na jednom místě, pouze s tím rozdílem, že uživatel si bude svá data kontrolovat sám, ať už jde o to, jaké stránky navštívil, co na internetu nakupoval, kam cestoval nebo jakou hudbu či video si přehrával.

Tato data budou uložena v individuálních datových trezorech, což nebude v podstatě nic jiného než vyhrazené místo na serveru dle svého výběru. Když to srovnáme např. s Google Drive, data se nebudou nacházet na serverech Googlu, takže nebudou být moci zneužita ani odcizena.

Firmy a programy se budou moci k osobním datům dostat pouze se zabezpečeným odkazem a pouze na konkrétní úlohu, kterou uživatel schválí či neschválí, například zpracování žádosti o půjčku u banky nebo nabídnutí personalizované reklamy, poznamenává deník The New York Times. Společnosti nebudou moci data uživatelů ukládat.

Konec monopolu

Solid bude podle Berners-Leeho jakýmsi útěkem od monopolu dat, který zažíváme s digitálními korporacemi typu Google nebo Facebook. Je mu přirozeně jasné, že jeho počin se nebude „Big Tech“ líbit, ale je mu to jedno, řekl v rozhovoru s Fast Company.

„Neprosíme se jich o svolení. Neprobíráme s Facebookem a Googlem, jestli kompletní změnu, při níž budou přes noc vyvráceny všechny jejich obchodní modely, zavést nebo ne,“ prohlásil otec internetu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...