Zdenka Danková

12. 1. 2021

Od prvních dnů, kdy se v ČR vyskytl nový typ koronaviru SARS-CoV-2, se Ústřední vojenská nemocnice-Vojenská fakultní nemocnice Praha významně zapojila do všech aktivit vedoucích ke zvládnutí této pandemie.

První očkování již probíhá od Vánoc

Jako jedna z prvních v ČR zahájila ÚVN činnost Odběrového centra pro PCR testování na přítomnost nového typu koronaviru, léčí pacienty s onemocněním covid-19, vyrábí rekonvalescentní plazmu a 27. prosince 2020 jako jedna z prvních v republice zahájila očkování proti onemocnění covid-19.

„Již v létě při prvních signálech nástupu druhé vlny epidemie bylo jisté, že nový typ koronaviru tu není na krátkou dobu a že bude potřeba provozovat Odběrové centrum ÚVN celoročně. Proto jsme hledali řešení, jak zajistit trvale vhodné prostředí. Za významné podpory našeho zřizovatele se podařilo zajistit komplex kontejnerů, kam bude Odběrové centrum ÚVN přemístěno. Již v současnosti mají kontejnery své plné využití, neboť od 27. prosince zde probíhá vakcinace proti covid-19,“ přibližuje Miroslav Zavoral, ředitel ÚVN.

Ministr obrany Lubomír Metnar navazuje: „Jsem rád, že se Ministerstvu obrany ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí a státním podnikem Vojenský technický ústav úspěšně podařilo vytvořit koncept mobilních kontejnerů. Tento modulární systém je určený pro celoroční použití a může být libovolně rozšířen či duplikován na jiném místě. Lze jej použít k více účelům v rámci krizového řízení, tak, jako je nyní například využíván ÚVN jako místo pro aplikaci vakcíny proti covid-19,“ uvádí.

Komplex šesti upravených kontejnerů za pomoci VTÚ se stane na přelomu ledna a února centrem, kde budou soustředěna všechna dosavadní odběrová místa ÚVN na testování SARS-CoV-2. V současnosti zde probíhá vakcinace proti onemocnění covid-19.

Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha, původním názvem Masarykova vojenská nemocnice, je velké zdravotnické zařízení Ministerstva obrany České republiky, které se nachází v pražském Břevnově. Kapacita lůžek činí 677 a pracuje zde 386 lékařů, kteří ročně hospitalizují 26 000 pacientů. Za podpory Ministerstva obrany stále pracuje na zlepšování podmínek pro péči o pacienty i pro práci svého personálu. Nemocnice zavedla nové systémy, dovybavila se moderními přístroji a technologiemi, trvale doplňuje zásoby ochranných prostředků.

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.