Reinhard Werner

17. 1. 2021

Elon Musk, výkonný ředitel společností Tesla a SpaceX, kritizoval Twitter, který je podle něho jako velká technologická firma „de facto soudcem svobody projevu“. Svoji kritiku spojuje se zablokováním účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ale Twitter zablokoval také mnoho jiných významných osobností jako je generál Flynn, advokátka Powellová, aktivista Brandon Straka a další.

„Mnoho lidí bude nesmírně nešťastných z toho, že západní high-tech pobřeží bude jako de facto soudce svobody projevu,“ napsal Musk v reakci na satirický článek s názvem „Zlý fašistický diktátor cenzurován a vyhlasován z úřadu“.

Článek publikoval web Babylon Bee, známý svými satirickými příspěvky.

„High-tech na západním pobřeží musí rozlišovat mezi zákazem nenávistných projevů a zákazem projevů, které nenávidí“, napsal uživatel Twitteru. „To je důležitý rozdíl“, komentoval příspěvek Elon Musk.

„Diktátor nemůže být cenzurován. Diktátor je ten, kdo provádí cenzuru…,“ komentoval události posledních dní další uživatel Twitteru.

Twitter 8. ledna 2021 trvale zablokoval účet Donalda Trumpa. Mezitím Apple a Google odstranily Parler ze svých aplikací. Parler je oblíbená sociální síť, která je považována za alternativu k Twitteru. Amazon zašel ještě dále a jednorázově ukončil webhostingové služby společnosti Parler. Velké technologické společnosti kritizovaly Parler za údajné povolení publikace „nebezpečného a škodlivého“ obsahu, čímž odůvodnily jeho blokování.

Den předtím, než Twitter trvale zablokoval Trumpův účet, bývalá první dáma Michelle Obamová (demokraté) veřejně vyzvala velké technologické společnosti, aby Trumpa trvale zablokovaly.

„Nyní je čas, aby korporace v Silicon Valley přestaly (Trumpovi) umožňovat toto obludné chování – a zašly ještě dále než kdy dříve tím, že tomuto muži trvale zakáží vstup na své platformy a zavedou politiku, která zabrání tomu, aby jejich technologie používali vůdci národa k podpoře nepokojů“, napsala Obamová ve svém Tweetu.

Kroky provedené velkými technologickými společnosti jsou maximálně kontroverzní. Zatímco ony tvrdí, že jsou soukromými společnostmi a mají na to právo, oponenti naopak platformy kritizují, protože diktátoři jako venezuelský Nicolas Maduro nebo íránský Hassan Rouhani mohou Twitter i nadále používat, ale prezident USA Donald Trump nikoli.

Někteří světoví vůdci cenzuru osoby Donalda Trumpa odsoudili, někteří ji označili za zneužití moci a ohrožení politické svobody.

Signal, Telegram Gab a další sociální sítě získaly mnoho nových uživatelů poté, co byl prezident Trump cenzurován.

Akcie společností Twitter a Facebook, který se rovněž k cenzuře připojil, spadly o 12 % a společnosti utrpěly finanční ztráty.

7. ledna Musk na Twitteru napsal: „Používejte Signal“ poté, co vyšlo najevo, že WhatsApp nutí své uživatele, aby sdíleli data s Facebookem. Signal je šifrovaná služba a aplikace k zasílání zpráv.

Musk také oznámil, že v loňském roce daroval společnosti Signal finance a „bude darovat více“. Musk se v lednu stal nejbohatším člověkem na světě a předstihl tak Jeffa Bezose, zakladatele a generálního ředitele společnosti Amazon, která vypnula konzervativní platformu Parler.

Majitel Parleru se pustil do právního boje se společností Amazon, ale nedávno oznámil, že se musel se svojí rodinou ukrýt, protože čelí výhrůžkám smrti.

Prezident Trump a někteří republikánští senátoři oznámili, že budou usilovat o to, aby byl Twitter vyškrtnut z otevřených platforem a byla mu zrušena právní ochrana dle paragrafu 230, který jej zbavuje beztrestnosti za obsah, který na své platformě jeho zákazníci publikují. Zrušení ochrany odůvodňují tím, že se Twitter nechová jako otevřená platforma, ale jako vydavatel, který výběrově cenzuruje obsah, jak ukazuje několik dřívějších kroků Twitteru.

původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K. Překlad doplnil Milan Kajínek.


Cenzura svobody slova internetovými giganty

Cenzura svobody slova internetovými giganty

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.