Zdenka Danková

19. 3. 2021

ČR – Doposud platná protiepidemická opatření budou na území České republiky platit s drobnými úpravami o týden déle, až do 28. března, rozhodla vláda Andreje Babiše ve čtvrtek 18. března 2021.

Od pondělí 22. března se mění:

– bude rozšířena možnost vyrazit na výlet do přírody nebo sportovat na území celého okresu

– nově opustit okres budou mít možnost také rodiče pro styk se svými nezletilými dětmi

– možnost návštěvy osob blízkých u dětí v náhradní rodině nebo ústavní nebo ochranné výchově

– nově bude platit výjimka pro kontakt rodiče s dítětem z omezení kontaktů se členy jiné domácnosti

– příslušníci a zaměstnanci základních složek integrovaného záchranného systému budou moci již od 20. března používat také masku nebo polomasku, splňující požadavky

– schváleno povinné testování zaměstnanců o zbylé zaměstnavatele ve veřejném sektoru

– od 20. března lidé, navštěvující pacienty v lůžkových zařízeních, budou nově osvobozeni od povinnosti předložit platný negativní test, když prokáží, že buď prodělali nemoc COVID-19 v posledních 90 dnech, nebo byli kompletně očkováni, a to více než před 14 dny

– stejné pravidlo bude platit i pro výjimku z povinné karantény pro klienty zařízení sociální péče, kteří vyrazili na vycházku mimo areál, v němž jsou ubytováni

Rozšíření povinného testování zaměstnanců

Od 30. března bude zákaz přítomnosti neotestovaného zaměstnance platit i pro pracoviště veřejného zaměstnavatele, který zaměstnává méně než 50 osob.

Za takové zaměstnavatele se považují mimo jiné i obce, veřejné vysoké školy, bezpečnostní sbory či armáda.

Tito zaměstnavatelé mají povinnost spustit testování svých pracovníků nejpozději od 23. března.

Stejné opatření se stejnými termíny vydá Ministerstvo zdravotnictví i pro školy a školská zařízení, která na základě nařízení vlády zajišťují nezbytnou péči o děti zaměstnanců IZS a dalších vybraných profesí. Pro tyto zaměstnance i zaměstnavatele platí stejné podmínky jako pro zaměstnance v sektorech, kde už je plošné opatření o povinném testování zavedeno.

Kabinet projednal také poslanecký návrh novely zákona o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a související novely zákona o nemocenském pojištění.

Navrhovatelé chtějí podpořit rodiny s malými dětmi, kterým byly rozhodnutím vlády uzavřeny mateřské a základní školy a další školská zařízení, tak, že jim po dobu platnosti zákazu školní docházky bude navýšeno ošetřovné ze současných 70 na 80 procent denního vyměřovacího základu.

Zároveň má dojít i k rozšíření okruhu příjemců o rodiče dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Po diskusi vláda vyslovila s tímto návrhem souhlas.

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.