Samuel Allegri

26. 3. 2021

Výroky o počtech ilegálních migrantů, které pronesl na své první tiskové konferenci americký prezident Joe Biden, označili dva vysoce postavení republikáni za nepravdivé a dezinformační.

„,Děje se to každým rokem.‘ Prezident Biden tvrdí, že nárůst přílivu migrantů na jižní hranici je v tomto ročním období zcela normální. → NEPRAVDA,“ napsal šéf sněmovní menšiny republikánů McCarthy na svém Twitteru. Poté uvedl statistiky za několik posledních let.

Senátor Graham Bidenovy poznámky také označil za klamavé.

„Trumpova politika vedla k dramatickému poklesu nelegální migrace,“ napsal Graham na svém Twitteru. „Změny, které provedl prezident Biden, vytvořily skutečnou lidskou tsunami.“

Senátor také poznamenal, že Biden v souvislosti s migrací rozšiřuje „ohromné“ dezinformace a situaci na hranici nerozumí.

„Se vší úctou, je těžké dívat se na tuto tiskovou konferenci. Dezinformace, které uvedl prezident Biden ohledně imigrace, jsou ohromné,“ napsal Graham.

„Je zřejmé, že nemá dostatečné povědomí o situaci, aby pochopil, co se na hranici děje a jak tomu zamezit.“

Biden na tiskové konferenci řekl, že lidé do Států přicházejí, protože vědí, že je „dobrý chlap“.

„Myslím, že by mi mělo lichotit, že lidé přicházejí, protože jsem dobrý chlap. To je důvod, proč se to děje, protože jsem slušný muž nebo jak se tomu říká. Proto přicházejí, protože vědí, že Biden je dobrý chlap,“ řekl Biden.

„Pravda v té záležitosti je taková, že se nic nezměnilo. Jak přišlo hodně lidí, za mé administrativy se počet dětí na hranicích zvýšil o 28 %, a předešlý rok to bylo 31 % před pandemií za Trumpovy administrativy. Děje se to každým rokem. V zimních měsících v lednu, únoru a březnu přichází na hranice vždy více lidí. Děje se to každý rok,“ dodal prezident.

Dle americké Celní a pohraniční stráže zadržely pohraniční hlídky v únoru na jižní hranici 100 441 nelegálních migrantů, což je oproti lednu 28% nárůst.

„Je smutné, že prezident Biden nerozumí základním věcem o současné dynamice na hranicích a ,pobízejících‘ faktorech nelegální migrace,“ pokračoval Graham.

Počátkem týdne kritizoval Bidenovu administrativu ve Fox News i Donald Trump a predikoval, že situace se ještě zhorší, pokud nová vláda svou politiku neotočí. Po nástupu do úřadu Biden zrušil několik výkonných nařízení Trumpovy migrační politiky.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.