Redakce Epoch Times

17. 3. 2021

Bývalý prezident USA Donald Trump v úterním rozhovoru s Marii Bartiromo na Fox News nešetřil kritikou vůči přístupu Bidenovy administrativy k migraci a také vůči návrhu volebního zákona demokratů H.R. 1.

Již v prvních dnech v úřadě Biden pozastavil či zrušil přes tucet klíčových opatření Trumpovy éry, která omezila příliv nelegálních migrantů pokoušejících se překročit hranici USA. Po krocích Bidenovy administrativy se počet nelegálních pokusů o překročení hranic opět zvedl.

Ve svém stanovisku prohlásil v úterý Alejandro Mayorkas, ministr domácí bezpečnosti pod novou administrativou, že USA čelí trendu, jehož výsledkem bude rekordní počet nelegálních migrantů na jižní hranici za posledních 20 let.

„Měli jsme málo lidí, kteří přicházeli, a také jsme zastavili kupčení s lidmi… a také pašování drog,“ popsal výsledky své administrativy Trump. „Takže jsme udělali hodně věcí, a to všechno je dnes pryč…“

„Co vidíte teď, jsou rekordně špatná čísla, ale zakrátko to bude mnohem, mnohem horší. Uvidíte čísla, která se dostanou na úroveň, jakou jste ještě neviděli,“ řekl Trump v rozhovoru.

„Je to hanba. Pokud s tím něco neudělají, zničí naši zemi,“ dodal Trump na adresu současné administrativy.

H.R. 1

Demokraty předložený návrh zákona For the People Act, neboli H.R. 1, zásadně mění procedury a možnosti států v souvislosti s volbami. Do dosavadní samostatnosti jednotlivých států při řízení voleb (garantované ústavou) by se návrhem zákona vložily federální požadavky, možnosti a kontrola.

Sněmovnou reprezentantů byl návrh schválen 3. března v poměru 220:210, kdy pro schválení hlasovali pouze demokraté.

Stejného dne se 20 republikánských vrchních státních zástupců podepsalo pod dopis, který vyzývá vrchní představitele Kongresu USA ke zvážení početných ústavních nedostatků návrhu (link na článek USA: 20 vrchních státních zástupců…).

V případě, že by návrh prošel i Senátem, „myslím, že to bude pro naši zemi pohroma“, uvedl Trump v rozhovoru na Fox News. Pokud by návrh byl přijat, bylo by dle Trumpa pro republikány velmi těžké vyhrát volby.

„Stalo by se, že demokraté budou schopni udělat to, co posledně ve volbách 2020. A mohlo by to být ještě horší, potenciálně ještě horší,“ dodal Trump.

V Senátu, kde je mezi demokraty a republikány vyrovnaný počet křesel 50-50 (byť s finálním hlasem viceprezidentky Harrisové v případě nerozhodnosti), je potřeba k přijetí návrhu zákona 60 hlasů. Vzhledem k tomu, že ve Sněmovně reprezentantů nehlasoval pro návrh žádný z republikánů, lze předpokládat, že ve vrchní komoře návrh neuspěje.

Redakční úprava a překlad původních článků 12: J. S.

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.