Redakce Epoch Times

27. 5. 2021

Americký Senát odhlasoval návrh zákona, který ukládá kabinetu prezidenta Bidena povinnost odtajnit zpravodajské informace týkající se původu covidu-19, včetně informací o tom, co se dělo ve wuchanské laboratoři v počátcích pandemie.

Návrh s názvem COVID-19 Origin Act of 2021 podali republikánský senátor Josh Hawley a jeho demokratický kolega Mike Brown. Ředitel Národní zpravodajské služby (DNI) je dle něj povinen zveřejnit Američanům informace tajných služeb o údajné vazbě mezi čínským Wuchanským institutem virologie a původem nového koronaviru.

Hawley ve středu na půdě Senátu sdělil, že návrh zákona dá americké veřejnosti příležitost zhodnotit si důkazy, a zároveň dodal, že jde pouze o první krok.

„Zaslouží si to vědět. Jejich vláda jim to dluží a je čas jednat,“ řekl Hawley. „A Američané si zaslouží ještě něco. Zaslouží si, aby jejich vláda hnala k odpovědnosti ten národ, který ten virus spustil, jehož lži o viru vedly ke globální pandemii, jehož lži o viru zabránily naší a mnoha jiným zemím efektivně a včas jednat – samozřejmě, mluvím o Číně.“

Senátor Braun dodal: „Prezident Biden musí odtajnit všechny informace týkající se wuchanské laboratoře a pandemie covidu-19, aby Američané a nezávislí vyšetřovatelé mohli dostat odpovědi.“

Iniciativa přichází v době, kdy se množí požadavky na nové vyšetřování viru Komunistické strany Číny kvůli obavám, že pandemie vzešla z incidentu v laboratoři.

Počátkem tohoto týdne žádal americký ministr zdravotnictví Xavier Becerra Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) na virtuálním mítinku 74. Světového zdravotnického shromáždění o zahájení transparentní druhé fáze vyšetřování.

Jeho výzva přichází po zprávě The Wall Street Journal z 23. května, dle které byli v listopadu 2019 tři pracovníci Wuchanského institutu virologie hospitalizováni s příznaky sezonní chřipku a covidu-19, nemoci způsobené novým koronavirem. Deník se odvolával na nejmenovaný zdroj z americké vlády, jenž má přístup k tajným zpravodajským informacím

Mluvčí Bílého domu Jen Psaki na otázku týkající se této záležitosti 24. května odpověděla, že Bidenova vláda „opakovaně žádá WHO o podporu vyhodnocení původu pandemie odborníky bez jakéhokoliv vměšování či politizace“.

„Nyní jsou zveřejněny výsledky první fáze. Nebylo nám – během té první fáze vyšetřování nebyl přístup k datům, nebyly poskytnuty informace. A nyní, doufáme, že WHO může přejít k transparentnější a nezávislejší druhé fázi vyšetřování,“ dodala Psaki.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.