Masooma Haq

8. 6. 2021

Americký republikánský senátor Ted Cruz uvedl, že by Facebook mohl být pohnán k soudu těmi uživateli, kterým smazal příspěvky o možném úniku viru z laboratoře ve Wu-chanu (Wuchanského institutu virologie). Nedávno zveřejněné e-maily dr. Anthonyho Fauciho totiž ukazují, že mezi ním a Markem Zuckerbergem probíhala korespondence, po níž Facebook začal tyto informace cenzurovat.

„Tato nejnovější odhalení však mají skutečné důsledky, protože je nyní jasné, že Facebook fungoval na pokyn a v přímý prospěch federální vlády a fungoval jako vládní cenzor, využíval svého monopolního postavení k cenzuře jménem vlády,“ řekl Cruz Marii Bartiromorové, moderátorce pořadu Sunday Morning Futures televize Fox News.

Cruz také odpověděl na otázku Bartimorové: „Budou tyto společnosti někdy pohnány k odpovědnosti za tuto korporátní dominanci a klamání Američanů?“

„No, určitě by měly být. Bohužel neočekávám, že by Bidenova administrativa udělala něco pro to, aby je k odpovědnosti pohnala,“ řekl Cruz. „To je pro Facebook velmi nebezpečné přiznání, které je nyní venku. Znamená to totiž, že kdokoli v naší zemi nebo kdokoli na světě, jehož prohlášení nebo projev byly cenzurovány Facebookem – pokud jste s tím vyšli ven a zveřejnili fakta, z nichž vyplývala velmi vysoká pravděpodobnost, že covid unikl z čínské vládní laboratoře v čínském Wu-chanu – pokud jste to zveřejnili před rokem a oni to stáhli, myslím, že máte velmi dobrý argument a máte nárok na žalobu proti Facebooku.“

Nedávno odhalené Fauciho e-maily ukazují, že si dopisoval s generálním ředitelem Facebooku Markem Zuckerbergem, načež Facebook změnil svou cenzurní politiku ohledně toho, které informace jsou podle něj pravdivé a které jsou „dezinformace“.

Zakladatel a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg vypovídá na společném slyšení senátních výborů pro soudnictví a obchod ve Washingtonu, D.C., 10. dubna 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

V únoru společnost na svém blogu uvedla, že stáhne příspěvky, které údajně obsahovaly nepravdivá tvrzení o covidu-19, včetně toho, že je covid-19 vyroben člověkem a že experimentální vakcíny mohou být nebezpečné. Facebook tehdy uvedl, že odstraní účty, stránky a skupiny, které tato tvrzení opakovaně sdílejí.

Dne 26. května Facebook oznámil, že příspěvky prosazující hypotézu, že covid-19 je vyroben člověkem, již nebudou na platformě zakázány. „S ohledem na probíhající vyšetřování původu covidu-19 a po konzultaci s odborníky na veřejné zdraví již nebudeme z našich aplikací odstraňovat tvrzení, že covid-19 je vyroben člověkem,“ uvádí se v prohlášení Facebooku.

„Facebook by za normálních okolností řekl, že je soukromá společnost a nenese žádnou odpovědnost. No, víte co, když jednají na příkaz vlády, když kontaktují Fauciho, když říkají: ,Měli bychom to cenzurovat?‘ a Fauci řekne ,ano‘, a oni to cenzurují pro federální vládu – a pak, když vláda zázračně změní názor a řekne, jó, tak všechny ty skutečnosti, které už existovaly před rokem, teď o tom smíte mluvit, [a] oni to přestanou cenzurovat jedním otočením vypínače, tak to představuje velmi silný argument, že Facebook funguje jako státní agentura, a to otevírá velmi významnou právní odpovědnost,“ řekl Cruz.

Mezitím v pondělí senátorka Marsha Blackburnová vyzvala k prošetření Fauciho jednání. „Víme zcela jistě to, že doktor Fauci a Mark Zuckerberg byli v tomto rozhodně spolčeni a určitě si to zaslouží bližší pohled a vyšetřování ze strany Kongresu,“ řekla Blackburnová.

Senátor Ron Johnson nedávno v pořadu EpochTV „American Thought Leaders“ uvedl, že je třeba se zabývat cenzurou, k níž se uchylují společnosti provozující sociální média, jako jsou Facebook a YouTube.

„Média a sociální sítě teď mají strašně moc co vysvětlovat,“ řekl Johnson v souvislosti s cenzurou ze strany YouTube, kterou zažil kvůli tomu, že mluvil o alternativní léčbě covidu.

Výzvy k prošetření původu pandemie zesílily poté, co deník Wall Street Journal informoval, že tři výzkumníci z čínského Wuchanského institutu virologie vykazovali natolik závažné příznaky, že museli vyhledat nemocniční ošetření.

Toto odhalení vedlo k tomu, že prezident Joe Biden pověřil svého poradce pro národní bezpečnost, aby vypracoval zprávu o původu viru, včetně možnosti, že se objevil v důsledku laboratorní nehody.

Fauciho úřad i společnost Facebook jsme požádali o reakci na slova senátora Teda Cruze. Od žádného z nich jsme dosud nedostali odpověď.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce Epoch Times.

Přečtěte si také

Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny
Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny

Více než 200 lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně.

Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda
Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda

Méně betonu, více dřeva. Stát plánuje podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví. Až čtvrtinu nově postavených budov by v roce 2035 mohly tvořit podle představ ministerstev dřevostavby.

Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti
Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti

Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 12 čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv

Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie
Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie

Změny v české květeně se podle týmu botaniků dějí v důsledku několika faktorů, jejichž význam se v čase mění.

Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů
Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů

Získejte inspiraci na přípravu hamburgeru od profesionálních kuchařů aneb jak si mistři v oboru připravují doma své dokonalé hamburgery.