Mark Tapscott

16. 6. 2021

Senátorka Joni Ernstová předkládá návrh zákona, který má zprůhlednit tok federálních grantů k jejich příjemcům a dalším subjektům. Reaguje tak na nejasnosti ohledně financování EcoHealth Alliance a potažmo čínské virologické laboratoře ve Wu-chanu.

„I přes obcházení federálního zákona a neochotu zveřejnit objem peněz daňových poplatníků, které byly nality do Wuchanského institutu virologie (WIV) komunistické Číny, a přes neochotu sdělit detaily o výzkumu koronavirů, které financování podporovalo, získala EcoHealth Alliance dalších 7,5 milionu dolarů,“ sdělila Ernstová 15. června.

Senátorka navrhuje zákon, který ukládá povinnost vládním agenturám pozastavit poskytování grantů do doby, než příjemce poskytne požadované informace o tom, jak peníze daňových poplatníků použije.

Navrhované opatření bylo „zažehnuto“, když newyorská neziskovka EcoHealth Alliance (EHA) odmítla odpovědět na dopis Národního institutu pro zdraví (NIH) z 8. července 2020 týkající se grantů, které sdílela s virologickým institutem ve Wu-chanu. Počátkem roku NIH pozastavil grant pro EHA, protože neziskovka neposkytla požadované informace o použití finančních prostředků.

Wuchanský virologický institut je středobodem kontroverzí ohledně nového koronaviru, který se z Číny rozšířil do celého světa a doposud za sebou zanechává nemalé lidské i finanční ztráty. Komunistická strana Číny tvrdí, že virus pochází z netopýrů a nějakým způsobem se přenesl na další druhy, včetně člověka. Ale množí se také podezření, že virus unikl z wuchanské laboratoře napojené na čínskou armádu.

Na prošetření původu viru bylo zahájeno mnoho iniciativ, ale Čína odmítla spolupracovat.

Panují také obavy z toho, že virus byl uměle vytvořen v laboratoři jako součást tzv. „gain-of-function“ výzkumu, který pomáhala financovat EcoHealth Alliance z peněz americké vlády.

„Gain of function“ je proces, kterým se vědci pokoušejí změnit DNA viru s cílem vyvinout u něj určité vlastnosti, jako např. větší odolnost vůči vakcínám, intenzivnější šíření atd.

15. června zveřejnila Ernstová dopis NIH z července 2020, který dokazuje, že EHA neodpověděla na předchozí dopis, a stojí v něm, že „NIH získal informace o tom, že WIV coby částečný příjemce grantu EHA provádí ve svém zařízení v Číně výzkum, který vzbuzuje vážné obavy z biologické bezpečnosti a jako výsledek vytváří zdravotní a sociální hrozbu pro veřejnost v Číně a dalších zemích, včetně USA.“

V dopise se dále uvádí, že NIH má obavy, že WIV nesplňuje požadované bezpečnostní požadavky a že EHA nedokáže dostatečně monitorovat aktivity WIV.

NIH navíc požadovala od EHA odpovědi na sedm dotazů. EHA na ně nicméně neodpověděla a její šéf dr. Peter Daszak otázky označil za „odporné“.

Ernstová řekla, že měsíc po odeslání dopisu přidělil NIH pro EcoHealth Alliance dalších 7,5 milionu dolarů. Celkem si EHA přišla od roku 2008 na více než 60 milionů dolarů od daňových poplatníků.

Republikánská senátorka „vyznamenala“ v červnu Národní institut pro zdraví oceněním „Squeal Award“ (kvičící prasátko). Cenu uděluje „příkladnému“ plýtvání, podvodům a zneužívání napříč federální vládou.

Budoucí financování WIV od příjemců amerických grantů by mělo být zakázáno legislativou, kterou Ernstová představila a Senát v květnu schválil.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.