Nicole Hao

5. 8. 2021

Americké námořnictvo a námořní pěchota spustily v úterý rozsáhlá vojenská cvičení (pojmenovaná LSE 2021) – největší svého druhu od studené války. Následujícího dne v odezvě oznámila vojenské drily také Čína v Jihočínském moři.

Dle oznámení 6. flotily amerického námořnictva se na cvičení podílí šest velitelství námořnictva a námořní pěchoty, pět početných flotil a tři speciální jednotky námořní pěchoty, a bude probíhat v 17 časových zónách od 3. do 16. srpna.

Den před zahájením 6. flotila oznámila, že do cvičení se zapojí 36 reálných lodí a ponorek, přes 50 virtuálních jednotek a konstrukční jednotky.

Ve středu 4. srpna oznámilo čínské námořnictvo vojenské cvičení na 61 tisících čtverečných kilometrech v Jihočínském moři od 6. do 10. srpna.

„Jde o jednoznačnou reakci na LSE 2021, ale ne agresivní,“ řekl 4. srpna pro Epoch Times Tchang Ťing-jüen, americký komentátor specializující se na Čínu. „Jde spíše o politické stanovisko vyjádřující, že Peking bude chránit ostrovy, které okupuje.“

Dle Tchanga jsou americká cvičení demonstrací schopností a kapacit v případě, že by Rusko a Čína současně narušily mír v Evropě a Asii.

Udržení míru, regionální stability a systematické rozmístění

Dle vyjádření námořnictva, námořní pěchoty a několika velitelů jsou cvičení zaměřena především na spolupráci a synchronizaci mezi jednotlivými ozbrojenými složkami, na otestování schopností velitelů a připravenost v případném reálném konfliktu.

Americké námořnictvo a námořní pěchota chtějí „vyladit synchronizaci námořních operací napříč několika flotilami a podpořit tak společnou sílu“, uvedlo námořnictvo USA 3. srpna.

Admirál R. P. Burke, velitel Námořních sil v Evropě, uvedl: „LSE otestuje schopnosti našich velitelů využít účinek koordinace ze všech směrů, v jakoukoliv dobu či po celý čas. Pomůže nám to vytvořit si ‚paměťový sval‘, abychom na operativních a strategických úrovních války mohli dělat věci rutinně.“

Admirál S. Paparo, velitel Pacifické flotily, řekl, že účelem tohoto vojenského námořního cvičení je udržení míru a stability regionu.

LSE 2021 je však jen jedním z kroků, které USA podnikají v globálním měřítku.

V době, kdy se Čína snaží protlačovat své nároky v Jihočínském moři, upevňují mezi sebou čtyřstranné spojenectví USA, Japonsko, Austrálie a Indie ve snaze udržovat volný a otevřený Indopacifik.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová kromě toho plánuje v tomto měsíci návštěvu Vietnamu a Singapuru, a americký ministr zahraničí Antony Blinken se mezi 2. a 6. srpnem účastní virtuálních mítinků v rámci Asociace národů jihovýchodní Asie (ASEAN).

„S podporou Spojených států se Tchaj-wan, Japonsko a země jihovýchodní Asie neobávají, že by vláda v Pekingu chtěla provést invazi na jich území,“ řekl Tchang.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.