Tom Ozimek

6. 8. 2021

Dave Rubin, politický komentátor a moderátor pořadu „The Rubin Report“, minulý čtvrtek kritizoval Twitter, který mu zablokoval účet za údajné porušení firemní politiky týkající se zavádějících informací ohledně covidu-19.

Rubin sdílel snímek obrazovky svého mezitím již smazaného tweetu na platformě Locals.com, s komentářem: „Na Twitteru se objevilo následující: ,Chtějí povinné očkování na federální úrovni, u vakcín, které zjevně nefungují tak, jak slibovali před několika týdny. Lidé dostávají a přenášejí covid navzdory tomu, že jsou očkovaní. Navíc nás teď připravují na přeočkování. Rozumná společnost by si dala pauzu. My v rozumné společnosti nežijeme.‘“

Konzervativní aktivista Kyle Kashuv sdílel snímek obrazovky s oznámením Twitteru, že „dočasně omezil“ některé funkce Rubinova účtu na základě toho, že moderátor údajně porušil zásady společnosti pro sociální média „ohledně šíření zavádějících a potenciálně škodlivých informací souvisejících s covidem-19“, podle nichž Twitter takovýto obsah odstraňuje.

Rubin v rozhovoru pro Fox News uvedl, že místo aby se proti rozhodnutí Twitteru o zablokování odvolal, rozhodl se tweet smazat, protože následující den měl být zahájen předprodej jeho nové knihy a odvolat se proti zásahu Twitteru by mohlo trvat dlouho.

„Šel jsem proti svému nejlepšímu úsudku, protože bych se raději postavil a bojoval s nimi,“ řekl Rubin. Twitter ho prý informoval, že pokud tweet smaže, získá přístup ke svému účtu do 12 hodin od jeho odstranění.

Rubin zároveň hájil tweet, kvůli kterému se dostal do sporu s Twitterem.

„Každá věc, kterou jsem v tom tweetu řekl, byla pravdivá. Jde o pokračování totálního umlčování jakéhokoli nesouhlasu, každý, kdo zpochybní narativ, se dostane do velkých problémů, pokud jde o big tech firmy, a měli bychom s tím raději bojovat, protože nám brzy vyprší čas,“ řekl Rubin pro Fox News.

Na žádost Epoch Times o vysvětlení, co konkrétně v Rubinově tweetu porušilo zásady Twitteru, společnost ihned neodpověděla. Jednou z možností by však mohlo být Rubinovo prohlášení, že Bidenova administrativa chce „povinné očkování na federální úrovni“.

Prezident Joe Biden sice oznámil, že všichni federální zaměstnanci a dodavatelé na pracovištích budou povinni nechat se očkovat vakcínou proti covidu-19, jinak budou čelit restrikcím, jeho administrativa však výslovně neschválila takový druh povinného očkování, který by byl vymahatelným požadavkem na federální úrovni pro všechny Američany.

Ve čtvrtečních odpovědích novinářům se však Biden zdál být otevřený agresivnějším opatřením a uvedl, že „stále zůstává otázkou, zda federální vláda může nařídit, aby se vakcínou nechala očkovat celá země“.

Biden odpovídal na otázku jednoho z novinářů, který se ho ptal, zda by přivítal povinné očkování ve státech, soukromých společnostech a školách.

„Rád bych viděl, aby se tímto směrem nadále ubírali,“ odpověděl Biden a dodal, že ministerstvo spravedlnosti stanovilo, že je legální, aby „místní komunity“ a „místní podniky“ zavedly povinnost očkování, ale že zůstává nejasné, zda by celostátní federální požadavek byl legální.

Úřad právního poradce ministerstva spravedlnosti vydal 26. července stanovisko (pdf), ve kterém uvádí, že federální zákon nezakazuje veřejným institucím a soukromým podnikům vyžadovat vakcíny proti covidu-19, i když byly vakcíny povoleny pouze pro nouzové použití.

Rubin pro Fox News uvedl, že jeho tweet „v podstatě parafrázoval“ to, co Biden řekl na tiskové konferenci. Zároveň odsoudil to, co podle něj znamenalo cenzuru velkých technologických firem.

„Chtějí, abychom navždy nosili roušky, chtějí, abychom byli navždy zavření, chtějí kontrolovat, co říkáme a kde to říkáme a komu to říkáme,“ řekl Rubin a dodal: „Jsme v podstatě jako ta pomalu se vařící žába v hrnci. Je čas se postavit a bojovat.“

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times. (jas)

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.