Milan Kajínek

1. 9. 2021

Přehled zpravodajství

Začátkem letošního roku vyslala Světová zdravotnická organizace (WHO) do čínského města Wu-chan tým odborníků. Ve městě, kde byly v prosinci 2019 zjištěny první případy výskytu onemocnění covid-19, měli za úkol prozkoumat, co mohlo vyvolat světovou pandemii, která má v současné době na svědomí 4,5 milionu úmrtí. Denně onemocnění podlehne více než 10 000 lidí, přestože bylo podáno více než 5 miliard dávek vakcíny po celém světě. Informace zveřejnila agentura Associated Press.

V komentáři zveřejněném v časopise Nature uvádějí odborníci, které najala WHO, že vyšetřování původu wuchanského koronaviru se v současnosti nachází v „kritickém bodě“, který vyžaduje naléhavou spolupráci. Podle vědců se ale celé vyšetřování zastavilo. Upozornili mimo jiné na to, že čínští představitelé se stále zdráhají sdílet některé nezpracované údaje. Utajují je s odvoláním na to, že údaje o pacientech jsou důvěrné. Více…

Sedmnáct agentur americké zpravodajské služby 27. srpna 2021 oznámilo, že po devadesátidenním vyšetřování, které nařídil prezident Joe Biden na začátku letošního roku, dospělo k nepřesvědčivému závěru ohledně původu wuchanského koronaviru, včetně toho, zda virus unikl z čínské laboratoře.

Představitelé zpravodajské služby ve zprávě o svých zjištěních (pdf) uvedli, že čínský režim stále není ochoten spolupracovat na jejich vyšetřování, které má za cíl získat odpovědi o původu viru. Režim by podle zpravodajců musel plně spolupracovat s vyšetřovateli, aby bylo možné určit, zda virus pochází z laboratoře, či nikoli. Více…

Světová zdravotnická organizace minulý týden vyjádřila naději, že čínský výzkum původu onemocnění covid-19 zůstane „vědecký, transparentní, naléhavý a inkluzivní“.

Společná zpráva WHO a Číny z letošního roku vyústila v závěr, že možný únik viru z laboratoře je „krajně nepravděpodobný“. Čína chce, aby se vyšetřování přesunulo k jiným možnostem.

Nejpravděpodobnějším scénářem je podle zprávy přenos viru z netopýrů na jiné zvíře, které pak nakazilo člověka. Zjištění však nejsou jednoznačná, uvádí agentura AP.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus koncem března 2021 prohlásil, že „všechny hypotézy jsou na stole a vyžadují dokončení a další studie“.

Poté, co americké zpravodajské služby předaly prezidentu Bidenovi nepřesvědčivé hodnocení otázky původu koronaviru, uvedl Thomas Wright, vedoucí pracovník zahraniční politiky washingtonského think-tanku Brookings Institution, že by vyšetřování původu pandemie mělo pokračovat.

„Je důležité tomu přijít na kloub,“ řekl Wright deníku The Epoch Times. „Zjistit, co se vlastně stalo.“ Více…

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“