Eva Fu

3. 9. 2021

Mluvčí Tálibánu ocenil Peking jako „hlavního partnera“ a finančníka, který se hnutí snaží pomáhat s vybudováním národní vlády a rozvíjení afghánského hospodářství.

„Čína je naším hlavním partnerem a představuje pro nás zásadní a mimořádnou příležitost, protože je ochotna investovat a obnovit naši zemi,“ řekl mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid 1. září italskému listu la Repubblica.

Mudžáhid se takto vyjádřil v době, kdy tato militantní skupina, která minulý měsíc dramatickým způsobem ovládla Afghánistán, oslavovala konečné stažení amerických vojsk ze země, čímž byl ukončen 20 let trvající konflikt.

Pro Tálibán se však staly naléhavým problémem peníze, poté, co Spojené státy zablokovaly skupině přístup k miliardám afghánských aktiv uložených na amerických bankovních účtech a Světová banka a Mezinárodní měnový fond pozastavily financování Afghánistánu.

Vzhledem k nedostatku hotovosti Tálibán zřejmě vsadil na Peking, který v posledních dnech naznačil ochotu navázat s uskupením vztahy, ačkoli režim Tálibánu dosud formálně neuznal.

Mudžáhid uvedl, že Tálibán „velmi stojí“ o čínskou iniciativu Pásmo a cesta (Nová hedvábná cesta, BRI), miliardový infrastrukturní projekt prosazovaný čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, jehož cílem je rozšířit ekonomický a politický vliv režimu po celém světě. Afghánistán je sice formálním členem BRI, ale v rámci tohoto plánu ještě nezačal žádný projekt.

Mluvčí se rovněž zmínil o momentálně neaktivní čínské investici do projektu rozvoje měděného dolu v zemi. „Máme také bohaté měděné doly, které budou díky Číňanům moci znovu ožít a být modernizovány,“ řekl Mudžáhid.

Dodal, že Čína „je naší branou na trhy po celém světě“.

Tálibán 2. září vyjádřil další nadšení ohledně svého zapojení do BRI v telefonickém rozhovoru s náměstkem čínského ministra zahraničí Wu Ťiang-chaem.

(Vlevo): Čínský ministr zahraničí Wang I hovoří během fóra v Pekingu, 25. června 2021. (Vpravo): Vůdce vyjednávacího týmu Tálibánu mulla Abdul Ghaní Baradar při mírových rozhovorech mezi afghánskou vládou a Tálibánem v katarském Dauhá, 18. července 2021. (Jade Gao, Karim Jaafar / AFP via Getty Images)

Abdul Salám Hanafí, vysoce postavený člen vyjednávacího týmu Tálibánu, v tomto hovoru označil Čínu za „důvěryhodného přítele Afghánistánu“, jak uvádí zpráva čínského ministerstva zahraničí.

Hanafí vyjádřil přání „aktivně podporovat a podílet se“ na projektu BRI, který podle něj „přispěje k prosperitě regionu“.

V zájmu posílení afghánsko-čínského přátelství Hanafí slíbil, že Tálibán „rozhodně nedovolí žádným silám, aby ohrožovaly čínské zájmy“. Jde o nepřímý odkaz na ujgurské bojovníky, u nichž se Peking obává, že by mohli podniknout výpady do Sin-ťiangu, regionu sousedícího s Afghánistánem, kde Peking zavřel do internačních táborů až více než jeden milion etnických muslimských menšin.

Čínský režim přislíbil pomoc Afghánistánu ovládanému Tálibánem. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin na středečním tiskovém brífinku označil ovládnutí země Tálibánem za „novou stránku v její historii“ a uvedl, že Peking bude „i nadále poskytovat Afghánistánu maximální pomoc pro brzkou realizaci míru a obnovu“.

Tálibán slíbil, že vytvoří „inkluzivní vládu“ a udělí amnestii těm, kteří proti němu bojovali nebo pracovali pro nyní svrženou afghánskou vládu. Tyto sliby se však setkaly se skepticismem jak uvnitř země, tak v rámci afghánské diaspory.

Jeden z evakuovaných Afghánců, který před převzetím moci Tálibánem pracoval pro vládu, zjistil, že po jeho útěku navštívila jeho dům velká skupina příslušníků Tálibánu a požadovala informace o jeho pobytu. Deníku The Epoch Times sdělil, že tři Afghánci, které znal, byli po tři dny zadržováni a mučeni příslušníky Tálibánu a propuštěni až poté, co podepsali dokument, že neopustí zemi a neprozradí veřejnosti, že byli zadržování a mučeni.

Smiřte se s Tálibánem

V posledních týdnech Peking využívá afghánskou krizi k propagandě, aby zdiskreditoval Spojené státy. Jeho médium CGTN vysílající v angličtině nedávno vyzvalo Washington, aby se „smířil s Tálibánem“, „spolupracoval s námi“ a upustil od sankcí.

Někteří analytici tvrdí, že čínský režim může zaplněním prázdného místo po Spojených státech v zemi hodně získat. Otázkou však zůstává, zda dokáže udržet fungující vztahy s Tálibánem, jehož spolupráce bude pravděpodobně záviset na čínském financování.

Pokud čínská komunistická strana nebude ochotna nebo schopna poskytnout očekávané finance včas, nebo pokud Čína udělá něco, co se Tálibánu nebude líbit, pak Tálibán velmi rychle pokouše čínskou ruku, která ho živí,“ řekl již dříve pro The Epoch Times Frank Lehberger, vedoucí výzkumný pracovník indické nadace Usanas Foundation.

Peking se mezitím potýká s možností rozšíření militantních aktivit v regionu kolem Afghánistánu, kde již čelí nárůstu násilí namířeného proti čínským pracovníkům projektů BRI.

Při dvou nedávných sebevražedných atentátech zaměřených na čínské občany v Pákistánu zahynulo nejméně devět lidí, kteří pracovali na projektu BRI v Pákistánu.

„Čína si myslí, že dokáže ovládnout Tálibán“, ale jeho vítězství inspiruje další povstalecké skupiny, jako je například teroristická skupina Tehrík-e-Tálibán Pákistán, která je „velmi proti Číně“, poznamenal Gordon Chang, autor knihy The Coming Collapse of China (Nadcházející kolaps Číny), v rámci nedávného webináře televize Epoch TV.

„Můžeme být svědky toho, že celý region vzplane, a v takovém případě by Čína byla velmi jasným cílem,“ dodal Chang.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“