Zdenka Danková

4. 10. 2021

Praha – Od příští sezóny mají restaurační zahrádky v hlavním městě vyhlížet odlišně, než jak tomu bylo  doposud. Náměstek primátora hl. m. Prahy Adam Scheinherr 30. září 2021 představil Manuál pro kultivovanou Prahu / Restaurační zahrádky – ilustrovaný návod, jak mají předzahrádky v historickém centru vypadat.

„Restaurační zahrádky jsou vítaným oživením veřejného prostoru. Je příjemné sedět na čerstvém vzduchu, popíjet kávu a pozorovat ruch okolního města. Zároveň se nesmí zapomínat na to, že ulice a náměstí jsou především místem pro pohyb a setkávání lidí. Proto je potřeba hledat rovnováhu,“ řekl Adam Scheinherr pro praha.eu.

Již v minulém roce vydalo hlavní město manuál, který má vyřešit „vizuální smog“, jenž doprovází mnohé historické části české metropole.

Žádné igelitové stěny nebo plexisklo

Nemají být k vidění stěny z igelitu, masivní nábytek a markýzy, domky se stěnami z plexiskla anebo svítící reklamy. Řada z nich tak nepůsobila příliš důstojně v historickém prostředí, v němž se nachází. Tyto průvodní jevy restauračních zahrádek jsou nyní vyhodnoceny jako nevhodné.

„Restaurační zahrádky mají veřejný prostor doplňovat a zhodnocovat, nikoli vytvářet překážky. Musí též být provedeny citlivě a s vkusem,“ pokračuje náměstek primátora Scheinherr a dodává: „Směřovat chceme k tomu, aby předzahrádky nebyly samostatné restaurace vymístěné do ulice či náměstí. Ideálem je kombinace slunečníků, stolků, židlí a minimum dalšího vybavení.“

Manuál shrnuje a ilustruje pravidla pro reklamní označování obchodů a dalších provozoven v centru města. Obsahuje pravidla, které je nutné dodržet, přinesl příklady dobré a špatné praxe a zároveň obsahuje návod, jak si vyřídit potřebná povolení. Aby se informace dostaly i k podnikatelům, kteří neovládají češtinu, byl manuál přeložen do vietnamštiny, angličtiny a ruštiny.

Manuál se týká památkových rezervací a památkových zón. Obsahuje i návod, jak zvládnout veškeré administrativní náležitosti a má také ilustrovanou podobu.

Více prostoru před orlojem

„Město Praha také letos schválilo Koncepci umístění restauračních zahrádek na Královské cestě a Hradebním korzu. Jde o dokument, který přesně říká, kde se na nejdůležitějších pěších tepnách zahrádky smí a nesmí nacházet. Díky dokumentu by se měl z velké části uvolnit prostor Malého náměstí i úzké místo, kde se lidé tísní před orlojem. Letos bude dokument rozšířen o prostor Václavského náměstí, kam by se po rekonstrukci měly zahrádky navrátit pouze do předem vybraných míst,“ upozorňuje web praha.eu.

Jihlava také odsouhlasila manuál…

Podobné opatření bude vyžadovat například i metropole Vysočiny, Jihlava. Zastupitelé Jihlavy rovněž odsouhlasili Manuál podoby restauračních zahrádek. Po majitelích restaurací chce změnu, a to, aby zařízení zahrádek obsahovalo především světlé slunečníky, lehký tradiční nábytek a vhodné průchody pro chodce. Současně změnili i výši místních poplatků.

Rozhodnutí je kritizováno, protože např. podle místního zastupitele Jaromíra Kaliny (KDU-ČSL) mají restauratéři už tak dost problémů kvůli covidovým opatřením. Pokud podnikatel Manuálu nevyhoví a neupraví podle něj svoji zahrádku, může zaplatit asi 5x vyšší poplatek.

„Myslím, že tento manuál je správnou cestou k tomu, abychom s podnikateli našli cestu, jak kultivovat veřejný prostor. Slibujeme si od toho jednotný vizuální styl,“ uvedla pro idnes.cz primátorka Karolína Koubová (Fórum) s tím, že pro podnikatele by to mělo být motivační.

„Tento rok jsou kvůli covidu odpuštěné poplatky za zahrádky, takže vlastně celý letošní rok je takovým přechodným obdobím. Pokud bude pandemie pokračovat, můžeme mluvit o odpuštění i na další rok,“ dodala primátorka Jihlavy.

Podle zdroje: www.praha.eu

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.