Zachary Stieber

15. 11. 2021

Crossfire Hurricane

Odhalení, že jedním ze zdrojů spisu sestaveného bývalým britským špionem Christopherem Steelem byl PR pracovník Demokratické strany Charles Dolan, ukazuje, že FBI a ministerstvo spravedlnosti zatajily informace před vyšetřovateli Kongresu, uvedl 12. listopadu Kash Patel.

„Vedl jsem vyšetřování ruské kauzy a o tomto muži jsem nikdy neslyšel,“ řekl Patel, který je bývalým vyšetřovatelem výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby. „Pro mě to znamená, že FBI a ministerstvo spravedlnosti pod vedením Roda Rosensteina zatajily informace, které byly klíčové pro vyšetřování Russiagate (ruské kauzy), které jsme vedli v letech 2017 a 2018. A kdo ví, co ještě vynechali?“ dodal.

Patel hovořil v pořadu „Kash’s Corner“ na EpochTV. Rosenstein působil jako náměstek generálního prokurátora za bývalého prezidenta Donalda Trumpa a jmenoval zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, aby vyšetřil teorie o Trumpově spolčení s Ruskem.

Igor Dančenko, Steeleův dílčí zdroj, byl nedávno obviněn z toho, že nepravdivě vypovídal před federálními vyšetřovateli. Jeden z bodů obžaloby vyplývá z toho, že Dančenko popřel, že by hovořil s osobou, která je v obvinění označena jako „PR-Executive-1“. Touto osobou je Dolan, potvrdil deníku The Epoch Times jeho advokát.

Dolan má od 90. let vztah s bývalým prezidentem Billem Clintonem a bývalou první dámou Hillary Clintonovou; Dolan také vedl kampaň Clintonové v prezidentských volbách v roce 2016. Kampaň Hillary Clintonové pomohla zaplatit Steeleův spis, který byl zaměřen proti tehdejšímu prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi. Jak se však mezitím ukázalo, spis je plný nepravdivých informací.

Výbor pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů, který vedl republikán Devin Nunes v době, kdy republikáni ovládali Sněmovnu reprezentantů po parlamentních volbách v roce 2016, zaslal FBI a ministerstvu spravedlnosti dopisy a předvolání k soudu, aby si vyžádal veškerou dokumentaci týkající se tohoto spisu, včetně všech souvislostí, které Rosenstein a FBI shromáždili v průběhu celého skandálu známého jako Russiagate, uvedl Patel ve svém pořadu.

„O Charlesi Dolanovi nepadlo ani slovo. Ani já, ani žádný člen mého týmu, ani nikdo z republikánů ve Sněmovně reprezentantů o Charlesi Dolanovi nikdy neslyšel, dokud nedošlo k obvinění (ze strany) Johna Durhama,“ řekl Patel s odkazem na zvláštního vyšetřovatele a prokurátora Johna Durhama, který se svým týmem vyšetřuje počátky vyšetřování údajného spolčení Trumpa s Ruskem.

Jako další důkaz toho, co označil za záměrné zatajování informací ze strany FBI a ministerstva spravedlnosti, Patel poukázal na to, že obžaloba odhaluje, jak agenti vyslýchali Dančenka při pěti různých příležitostech. Podle generálního inspektora ministerstva spravedlnosti Michaela Horowitze, který v roce 2019 zkoumal spis a související záležitosti, se však uskutečnily pouze tři rozhovory s Dančenkem.

„To nám při vyšetřování Russiagate nepřiznali. Myslím, že jsme přidali maximálně dva nebo tři rozhovory, a stejně jsme nikdy nezískali celý jejich obsah,“ řekl Patel. „Teď jich je pět. Kde se to vzalo?“

„Proč nám to FBI neřekla? Proč Rod Rosenstein tyto dokumenty a informace zatajil, přestože mu Kongres poslal předvolání? Předali jen část z nich, a z toho, co předali, bylo hodně věcí redigováno. A to je důvod, proč vedeme tak těžký boj o to, abychom to americké veřejnosti zveřejnili, celý příběh.“

FBI a ministerstvo spravedlnosti na žádost The Epoch Times o komentář do doby vydání článku nereagovaly. Rosensteina se do vydání článku nepodařilo zastihnout.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)


Infografika Skandálu SpyGate

Deník Epoch Times od počátku sleduje vývoj událostí ohledně údajného spolčení Donalda Trumpa s Ruskem, které je doprovázeno rozsáhlým vyšetřováním. Pracují na něm zejména Jeff Carlson a Jasper Fakkert.

Pro zvětšení infografiky klikněte na zde. (Epoch Times)

Když se v roce 2016 konaly prezidentské volby v USA, ve kterých proti sobě stáli Hillary Clintonová za demokraty a Donald Trump za republikány, byla na veřejnosti a v zákulisí pravděpodobně rozehrána velká hra s cílem diskreditovat kandidáta republikánů Donalda Trumpa.

Obvinění proti Trumpovi založené na jeho údajné tajné dohodě s Ruskem a odposlouchávání člena jeho prezidentské kampaně mají dohru ještě dnes.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.