Michal Cabejšek

5. 12. 2021

Čeští policisté z odboru speciálních potápěčských činností jsou díky své vysoké profesionalitě žádaní na výkon své práce v zahraničních odminovacích a výcvikových misích, zejména v Bosně a Hercegovině. Dvě mise nedávno absolvovali na řekách Drina a Trebinje, na kterých se stále nachází mnoho munice, která představuje velmi výrazné bezpečnostní riziko pro místní obyvatele.

U první letošní mise v druhé půlce srpna byly z řeky Drina nad hladinu vyneseny dvě přibližně 50kilogramové letecké pumy, které pochází z 2. světové války a jsou plně funkční. Druhá mise proběhla na přelomu září a října na bosenské řece Trebinje, kde potápěči nalezli opět velké množství nebezpečného materiálu.

Miny
Miny nalezeny v bosenských řekách. (Screenshot YouTube)

Misí se účastnila dvacítka odborníků nejen z řad policie. Při těchto pracích jsou samozřejmě přítomni také experti z řad Pyrotechnické služby Policie ČR, Hasičského záchranného sboru Hlučín a Zdravotnického zařízení MV.

Policie ČR právě zveřejnila na svém YouTube kanálu krátké video z misí:

V Bosně již od roku 2012

Jednotky českých policejních potápěčů jezdí v rámci bilaterární spolupráce do Bosny již od roku 2012. V roce 2018 si dokonce zasloužili státní vyznamenání, které jim bylo uděleno za mnohaletý přínos. Bilaterální spolupráce je upravena Smlouvou o spolupráci v boji proti trestné činnosti, která byla podepsána v Sarajevu 12. září 2013. Operativní spolupráce probíhá jednak kanálem Interpolu, a vzhledem k vzájemné smlouvě o operativní spolupráci s Europolem, také kanálem Siena. V roce 2015 došlo k opětovnému sepsání Memoranda o porozumění na vládní úrovni.

Při prvním společném projektu v roce 2012 bylo z řeky Sáva poblíž města Orašje vyzdviženo přes 150 kusů munice převážně ráže 120 mm. V následujícím roce bylo realizováno hned 7 projektů. Při jednom z nich se vyzdvihovaly munice z potopené válečné lodi Monitor třídy Körös, která byla potopena v květnu 1944. Z trosek lodi a jejího okolí bylo vyzdviženy přibližně 3 tuny dělostřelecké munice.

V roce 2017 byla nalezena americká letecká puma AN AM 57 250 lbs a v oblasti města Goražde na řece Drině další tuny dělostřeleckých min. Mezi nejzajímavější „úlovky“ patřil nález 4 kusů dělostřeleckých koulí, které pocházely pravděpodobně ze 16. stol., což je nejstarší nalezená munice na území Bosny a Hercegoviny.

Policejní web neuvádí, že by byl při misích někdo vážně zraněn.

Zdroj: policie.cz

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“