Bez ohledu na rostoucí počet případů koronaviru nechce britská vláda prozatím zavádět nová omezení. „Británie se musí pokusit s covidem-19 žít,“ napsal ministr zdravotnictví Sajid Javid v sobotním článku pro deník Daily Mail. Nová omezení by byla zavedena pouze „v krajním případě“. Podle zprávy v médiích přitom ve zdravotnictví chybí téměř každý desátý zaměstnanec.

Velká Británie v současné době čelí mnoha případům koronaviru. To je způsobeno především variantou viru omikron. V pátek bylo během 24 hodin pozitivně testováno 189 000 lidí. Počet hospitalizací kvůli covidu-19 také již delší dobu opět stoupá a je nejvyšší od března.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve zdravotnictví

Na jednotkách intenzivní péče je však počet pacientů stabilní, napsal Javid. Ještě zdaleka nedosahuje čísel, která Británie měla zhruba před rokem. Podle něj je to také díky masivní očkovací kampani. Země je podle Javida nyní „v mnohem silnější pozici“.

Podle Sunday Times v pátek chybělo v práci více než 110 000 zdravotníků. To je téměř každý desátý pracovník. Podle zprávy byla přibližně polovina z nich nemocná nebo musela být kvůli koronaviru umístěna do karantény. Podle údajů Národní zdravotnické služby (NHS) se od konce listopadu znásobil počet chybějících nemocničních pracovníků.

Kvůli šíření varianty omikron anglické zdravotnické úřady již ve čtvrtek oznámily, že bude uvolněno až 4 000 záložních nemocničních lůžek.

Ministr školství Nadim Zahawi navíc v článku v Sunday Telegraph napsal, že „bude nutné určité distanční vzdělávání“, protože stále více učitelů a studentů musí být v karanténě. Před koncem prázdnin také doporučil, aby žáci nosili ve třídách roušky jako „dočasné“ opatření.

Lauterbach: „Tragédie“ se neuskutečnila

Na rozdíl od regionálních vlád Skotska, Walesu a Severního Irska britská vláda, která je zodpovědná za zdravotní politiku v Anglii, o svátcích opatření proti koronaviru nezpřísnila. Premiér Boris Johnson se místo toho zaměřuje na zvýšení proočkovanosti. Ve svém novoročním poselství vyzval lidi, aby si dali očkování jako „novoroční předsevzetí – je to mnohem snazší než zhubnout nebo si vést diář“.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) v sobotu večer na Twitteru napsal, že omikron vede ve Velké Británii k „velmi mnoha“ hospitalizacím. Naopak počet lidí na jednotkách intenzivní péče rostl pomaleji. Zatím tam podle jeho slov nedošlo k žádné „tragédii“, protože starší lidé mají „vysokou“ proočkovanost a 75 procent z nich má posilující dávku. Ministr dále uvedl, že podíl osob s posilující dávkou je v Británii výrazně vyšší než v Německu, a proto nelze situaci v Británii srovnávat se situací v Německu. (afp/oz)

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“