E. S. Armstrong

8. 2. 2022

Obraz, který Severina Rothová vidí v objektivu svého fotoaparátu, je obrazem důvěry. Elegantní kůň a majitel dýchají vedle sebe v postoji, který svědčí o naprosté pohodě, kamarádství a vzájemné náklonnosti.

Čtyřiačtyřicetiletá Severina z německého Limburgu si vytvořila portfolio z nádherných okamžiků mezi krásnými koňmi a jejich majiteli. Žena se narodila ve Frankfurtu nad Mohanem, je vyučená zubní asistentka, pracuje jako účetní u místní firmy a fotografováním si přivydělává.

Je matkou dvou synů a fotografování označuje za svou lásku a vášeň.

Její láska k fotografování sahá až do dětství, ale s fotografováním koní a lidí začala v roce až 2015, kdy ji kamarádka požádala, aby ji vyfotografovala s jejím koněm. Tehdy ji to strašně chytlo a věděla, že chce fotografovat po zbytek svého života.

„Koně jsou nádherná zvířata, tak majestátní a hrdá,“ svěřila se pro deník Epoch Times.

Ze všech koní, které zná, si Severina oblíbila zejména chladnokrevná plemena koní, obecně známá jako pracovní nebo tažné koně s velkou silou a stabilním temperamentem.

„Ale samozřejmě mám ráda i fríské, španělské a iberské rasy s velkou hřívou.“

Výsledkem práce s těmito nádhernými, ušlechtilými tvory a jejich majiteli je řada úžasných snímků, které zdobí portfolio Severiny. Samozřejmě, práce se zvířaty přináší i určité výzvy. Rothová popisuje koně jako „létající zvířata“. Navzdory své ušlechtilé velikosti se snaží utéct, pokud jsou ohroženi nebo vyděšeni.

„Důvěra je tady důležité slovo,“ říká.

Během její kariéry se jí už stalo, že koně během focení utekli. Vzpomíná si na jedno focení, kdy se kůň v lese vyděsil a způsobil majiteli pád. Zranění byla tak vážná, že majitele musel vyzvednout záchranářský vrtulník. Od té doby Severina už nikdy nefotografuje koně, kteří jsou úplně bez ohlávky.

I když se při práci se zvířaty objevují podobné incidenty, Severina poznala mnoho skvělých dvojic koní a lidí, jejichž silné pouto důvěry převýšilo všechny problémy.

Pracovala s dvojicemi, které přirovnává ke psům a jejich majitelům, kdy jim vztah dokonce umožňuje dělat společně triky. A právě tyto krásné okamžiky se snaží ukázat na svých fotografiích.

Na otázku, co chce svými snímky vyjádřit, odpověděla, že se snaží „zachytit krásu člověka a koně“. „Ukazuji to, co jsem během focení viděla a cítila… Ukazuji své oko,“ dodává.

Její oko se však stále mění. Poté, co zachytila tolik skvělých pout mezi koňmi a lidmi, se nyní zaměřuje na práce s tematikou postav, kde hlavní roli hrají koně a lidé, například její nedávná série o Vikinzích.

„Bude toho ještě hodně,“ prozrazuje. „Jsem teď hodně kreativní a mám stále nové nápady.“

Tento proces má však i přes neutuchající nápady několik podmínek. Koně musí být vycvičení, „jinak focení není tak zábavné,“ zmiňuje Severina.

Také velmi zřídka fotografuje koně odděleně od jejich společníků. „V osmdesáti procentech případů můžete na mých fotografiích vidět majitele s jeho vlastním koněm.“

I když to není tak běžné, jsou i zvláštní případy, kdy používá lidské modely. V těchto případech zůstává důvěra stejně důležitým prvkem. V těchto situacích fotografka používá takzvané „stabilní koně“, o kterých ví, že se s cizí osobou budou cítit dobře. „I kůň má city a nechce, aby se ho každý dotýkal.“

Zdroj.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.