Zdenka Danková

10. 2. 2022

Vysočina – Jihlava: Po příkrém kovovém schodišti sestupujeme do krypty pod kostelem sv. Ignáce z Loyoly. Místní farář M. J. Husek uvolnil závoru krytu v podlaze, otevřel část poklopu – a v něm zeje strmé schodiště dolů. S pomocí baterek se orientujeme v šeru podzemních prostor, které jsou překvapivě rozsáhlé. Uprostřed pohřební kaple, kterou zde jezuité hodlali postavit, zeje jáma s vápnem. Okolo se povalují kousky prken a zdiva. Schází tu rakve z doby, kdy tu byli pohřbíváni členové řádu. Přesto však výjimečnou návštěvu nehostinného podzemí provází široký zájem veřejnosti. Návštěvníci vášnivě fotí holé zdi a výklenky. Přítomni jsou také redaktoři jihlavských deníků. Jediné okno zdobené mříží vyúsťuje do ulice Hluboké, kde se nachází na úrovni chodníku.

ignac kostel jihlava
Návštěvníci se těší z prohlídky chrámu sv. Ignáce, který je běžně přístupný pouze při mši. Pokud vzhlédnou vzhůru ke stropu, uchvátí je rozměrná stropní freska z roku 1717. (Z. Danková / ET ČR)
ignac kostel jihlava
Chrámová loď sv. Ignáce. (Z. Danková / ET ČR)

Během války tu býval i protiletecký kryt.

Přednáška Jiřího Niesyta o stavbě a historii „nejmladšího“ jihlavského kostela sv. Ignáce z Loyoly, barokní stavby, která tvoří dominantu hlavního náměstí, s příslibem návštěvy podzemní krypty, přilákala nejen členy Spolku pro starou Jihlavu, ale i další zájemce.

Jezuité stavěli postupně tento chrám po dobu téměř sto let, protože se průběžně potýkali s nedostatkem financí. Zpočátku byli pro svou činnost z města Jihlavy dokonce vykázáni, před Bílou horou bylo město převážně protestantské víry. Po bitvě na Bílé hoře se vrátili a začali budovat klášter a chrám. Stavba, která začala r. 1625, je dílem italského mistra Jacopa Brascha. Definitivní podobu však dostal chrám až v roce 1725, kdy byly věže opatřeny barokními báněmi.

Výsledkem, který zůstává, je ranně barokní kostel se třemi páry bočních kaplí, z nichž v jedné z nich se nachází obraz Piety s Madonnou a Ježíšem, unikátní gotická plastika z konce 14. století.

Ilusivní oltář je dílem Adama Lauterera, Josefa Kramolina a Františka Moldingera. (Z. Danková / ET ČR)

Donedávna byl zde uchováván takzvaný Přemyslovský kříž, chlouba z počátku 14. století, který je nyní umístěn v depozitáři Strahovského kláštera v Praze.

Chrám je obdařen dobrou akustikou, takže bývá využíván k pořádání koncertů.

Později jezuité pojali úmysl zbudovat v podzemí pod chrámem hřbitovní kapli s výklenky pro ukládání ostatků. Avšak tento záměr způsobil, že podlaha chrámu se začala propadat. Stavební firma měla tehdy velké starosti, aby opravila a stabilizovala statiku kostela.

Holé cihlové zdi, večerní temnota a jediné okénko v prostoru, kterým lze vyhlédnout ven, přesto vzbuzují úžas u početných návštěvníků, kteří z přednášky J. Niesyta o historii stavby ochotně přešli přes náměstí a pohroužili se do tmavých a nehostinných hlubin hrobky.

„Celkem nefotogenické prostředí,“ poznamenává jedna z návštěvnic.

„Právě naopak – pro můj foťák vysoce fotogenické,“ opáčila nadšeně jiná návštěvnice. Také redaktoři deníků pilně fotí při matném svitu jediné žárovky a baterek.

 Po návratu z hrobky ven poznamenává starostlivě V. Wodák, předseda Spolu pro starou Jihlavu:

„Snad jsme tam nikoho neponechali.“

Dobrovolně by tam určitě nikdo nezůstal. Všichni prostor rádi zhlédli a všichni se rádi vyšplhali po schodech zase nazpět do života.

Související témata

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.