Zdenka Danková

19. 3. 2022

V jihlavské kavárně Café Etage se pozvolna sešlo několik desítek dam, dychtivých najít samy sebe, pochopit svoje energie, osvobodit se od módních diktátů. Usednout a zaposlouchat se do učení lektorky o osmi typech oblékání duše – a najít se v některém.

Lektorka Soňa Váňová Kardynálová na semináři v kavárně rozvádí a přibližuje, co je určujícími charakteristikami vybraných osmi typů. Tato módní typologie se nazývá Octo Codes – Osm kódů.

Lektorka Soňa nejprve studovala u Táni Havlíčkové, která je nekonvenční módní návrhářkou, jež učí ženy i muže, jak oblékat svou duši. Po dlouhodobém pozorování, jak chodí oblečeny různé typy lidí a jejich charakteristiky a v jakých souvislostech se nachází jejich vzhled, povaha i povolání, Táňa Havlíčková určila osm typů. Rozpoznává osm charakteristik a jak se ženy podle svého typu, stylu a povahového založení oblékají. Platí to i pro muže. Ovšem tato nauka je přitažlivá zejména pro dámy.

Rozdělila módní typy na jangové a jinové. Rozeznává čtyři jangové a čtyři jinové. Jang je podle asijské tradice charakterizován jako silný, ostrý, mužský projev. Kdežto jin je měkčí, oblejší, ženštější.

Mezi jangové styly zařadila typy:

– sportovní kamarádka (je výkonná a vyhrává)

– ležérní pozorovatelka (je empatická)

– nekonvenční rebelka (boří řád)

– extravagantní hvězda (září)

Do jinových stylů náleží tyto čtyři typy:

– romantická princezna (je soucitná)

– elegantní dáma (udržuje řád)

– okázalá diva (oceňuje a vytváří hojnost)

– avantgardní čarodějka (je léčitelka)

Tento přehled vás naladí ke zvídavosti, jaké jsou a čím se projevují jednotlivé typy a jejich styl.

„Když člověk ví, kým je, už si nenechá diktovat módními návrháři,“ uvádí Soňa Váňová. Módní návrháři se několikrát do roka snaží určovat nové modely, které doporučují k nošení. Ale tento diktát nemusíme přijmout a určitě není pro každého. Octo Code nám pomůže se najít a určit, jací jsme – a podle toho „oblékneme svou duši“.

Když člověk ví, kým je, už si nenechá diktovat módními návrháři

Každý z osmi typů je obdařen také „trigramem“, třemi oblastmi člověka, a co v něm převládá: je to hlava, srdce nebo tělo. Někdo má trigram v souladu, někdo potřebuje doplnit.

Jestliže se dokážeme správně rozpoznat, nalezneme svoji podstatu, potom přichází i „bonus“. Jde o mimořádnost a jedinečnost. Když se oblečeme, cítíme se sví a v harmonii.

Stává se, že oděv ovlivňuje nás a naše chování. Pokud si nesprávně vybereme, vysíláme do okolí zmatené signály, chaos. A naopak.

Do jangových typů patří:

Sportovní kamarádka – má mnoho energie a bývá obdařena multi-talentem. Ráda používá minimalismus. Nosí výrazné barvy, proužky, káro, svetry se sukní. Černou barvu nemají rády, šperky nosí drobné nebo žádné. Potřebují prostor. (Sportovní typy bývají často Američanky).

Ležérní pozorovatelka – disponuje intelektem, svobodomyslností, analyzuje, rozumí si s jangem. Bývají to často učitelky, typickou zemí pro ně je Dánsko. Rády nosí jemné barvy, jako světle šedou, béžovou. (např. Meryl Streepová)

Maryl Streepová
Meryl Streepová. (Foto: Carlo Allegri / Getty Images)

Nekonvenční rebelka – tímto typem si možná prošlo více žen, ale na každá v něm zakotví. Pravé rebelky jsou kritické, odvážné, kreativní, tvůrčí. Často si oblékají pánský oblek. Nosí výrazné šperky, klobouky, doplňky jako výrazný pásek. Potrpí si na boty. A boří řády. Jsou to takové šelmičky. Mají odvahu – jejich zástupcem je např. Coco Chanel – nebo i naše mikrobioložka Dr. Soňa Peková.

Oblíbené mají barvy tmavě modrou i černou. Jsou tak trochu hvězdami, ale někdy se na čas uklidí do „neviditelnosti“ a odpočívají.

Extravagantní hvězda – má velkou potřebu, aby jí byla věnována pozornost. Má vícero talentů, většinou krásné tělo a emoční vlnění. Bývají to často herci, herečky. Jsou bohémky, ale se zranitelným srdcem. Jejich šatník obsahuje nápadné množství krásné obuvi. (Typickým národem hvězd bývají Italové.)

Do jinové řady náleží:

Romantická princezna – nosí pastelové barvy, balerínky, často mají v oblibě bílou barvu. Muži bývají rytířští, rádi nosí uniformy. Ženy jsou něžné, laskavé soucitné. Jako jin jsou pasivnější než jangové typy. Potřebují více odpočinku, nejsou výkonné jako sportovní kamarádky. Pečují o svou pleť, vlasy. Často rády pečou cukroví, bývají učitelkami ve školce nebo ošetřovatelkami starších lidí. U nich dominuje srdce. (jejich země: Francie)

Elegantní dáma – zde dominuje hlava. Dáma se vyznačuje smyslem pro řád, muži jsou pragmatičtí. Jsou poněkud konzervativní, milují dokonalost. Mají problém přijmout někoho nebo něco nedokonalého. Mnohdy působí přísným dojmem, dámy rády nosí kostýmy. Jako učitelky vyučují raději na 2. stupni ZŠ. Objevují se také jako zdravotní sestry, jsou pečující. Oblíbenými barvami jsou tmavě modrá, šedá, vínová.

Okázalá diva – přirozeně aristokratická, bývají duchovními vůdci, kouči, šéfové podnikání, mecenáši, spravují zděděné majetky. Vyzařují kultivovanou energii, jsou velkorysé. Jsou společenské, milují jídlo. Oblíbenými barvami jsou rubínová, zlatá, bílá – čisté barvy, lesklé věci. (jejich zástupkyněmi je např. prezidentka Čaputová, zpěvačka Marie Rottrová, D. Morávková; jejich země je Rusko nebo Vatikán).

Avantgardní čarodějka – „léčitelka“ – tyto si většinou libují v chaosu, mají jangové srdce, jsou napojené na přírodu, nosí dredy, baťůžky, jsou tvůrčí. Najdeme je na trzích, ve zdravé výživě nebo jak tvoří keramiku, šperky. Komfortem pohrdají. Bývají napojené na přírodu, neuznávají řád. Někdy žijí v komunitách, jako byli třeba hippies, avantgarda. Jsou mnohovrstevnaté, nosí současně na sobě vícero barev, batiku. Můžeme se od nich učit. Jejich slabostí je, že někdy inklinují k halucinogenním látkám. Soutěživé myšlení nebo touha po zisku je jim cizí. Obvykle studují přírodní vědy. (jejich zemí je Indie nebo země 3. světa).

Poznáváte se? Už víte, kým jste a jak se podle toho obléci?

Kdo se v přehledu osmi stylů zatím ještě nepoznal, může si opatřit a přečíst knihu Táni Havlíčkové Móda má duši. Jak říká autorka, pokud se vzdálíme od své pravé esence, vysíláme svému okolí matoucí signály. Chaos uvnitř nás se pak promítá i naším oblečením.

Soňa Váňová Kardynálová ve svém vyprávění a ukázkách radila, jak se obléci v harmonii s duší, aby vnitřek ladil s vnějškem, abychom vysílali jasné signály svému okolí a cítili se plně ve své síle.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."