Redakce Epoch Times

11. 4. 2022

Kelly Song

Když vicepremiérka čínského režimu Sun Čchun-lan nedávno navštívila Šanghaj, kde jsou desítky milionů lidí uzavřeny v rámci opatření proti covidu-19, obyvatelé na ni křičeli z oken svých bytů: „Už nemáme žádné jídlo!“ a „Umíráme hlady!“

Sun doprovázel houf místních úředníků, kameramanů, několik dodávek s černě tónovanými skly a policejních vozidel. Přesto byly ulice prázdné. Obyvatelé mohli vicepremiérku pozorovat pouze ze svých bytů. Někteří se odvážili křičet ze svých oken nebo balkonů. Někdo na úředníky zavolal: „Můžete zařídit, aby nám sem poslali nějakou zeleninu?“

Úředníci zachycení na videu, které zveřejnili obyvatelé čtvrti Ťia-ting, vůbec nereagovali, jako by nic neslyšeli.

Sun, která je bývalou vedoucí oddělení pro práci Jednotné fronty, byla v roce 2018 jmenována vicepremiérkou. Ze čtyř vicepremiérů je jedinou ženou a je nejstarší. Od začátku pandemie pořádá prestižní návštěvy měst zasažených covidem. Není to poprvé, co na ni někdo křičí.

Šanghaj „musí vyhrát bitvu“

Uprostřed masových testů a drakonických lockdownů se Sun vydala do Šanghaje s přísným vzkazem z Pekingu: „Neochvějně dodržujte politiku nulového výskytu covidu a co nejdříve vyhrajte bitvu proti covidu!“

Od začátku pandemie v roce 2020 se Sun ujala neoficiální role „covidového posla“, který doručuje příkazy Pekingu do měst po celé Číně.

Epoch Times Photo
Sun Čchun-lan, vicepremiérka čínského režimu a bývalá vedoucí oddělení práce Jednotné fronty. (Wang Zhao / AFP / Getty Images)

Koncem března odjela do severovýchodní provincie Ťi-lin. Ve městě Ťi-lin obyvatelé křičeli z obytných domů: „Nemáme zeleninu!“

V polovině prosince 2021 Sun navštívila dvanáctimilionové město Si-an, které bylo v lockdownu. Sun vyzvala městské zastupitelstvo, aby „rychle dosáhlo nulového počtu případů“. Během pobytu v si’anské čtvrti Kao-sin vítali vicepremiérku obyvatelé hlasitým voláním: „Chci jíst!“

V březnu 2020, po vypuknutí covidu, se Sun vydala do Wu-chanu a během její návštěvy obyvatelé volali: „Je to divadlo, je to všechno jen divadlo!“

Obytná čtvrť Wu-chan poté nesla následky. Celá čtvrť byla zcela uzavřena a nikdo do ní nesměl vstoupit ani z ní vyjít.

Uzavření Šanghaje pokračuje

Šanghaj je „pod zámkem“ od 1. dubna. 4. dubna Sun nařídila vedení města, aby „co nejdříve dosáhlo nulového výskytu covidu v celé společnosti“, s výjimkou karanténních nemocnic.

Podle posledních internetových příspěvků vydali zástupci města oznámení, že lockdown bude pokračovat nejméně do 1. května. Pokud jde o to, co se stane po 1. květnu, v oznámení se uvádí, že 1. května se rozhodne, zda se město otevře, nebo bude lockdown pokračovat.

V mnoha čtvrtích Šanghaje panuje chaos. Některým lidem je odpírána léčba. Ve městě je závažný nedostatek potravin. Někteří starší lidé zemřeli v zařízeních pro seniory bez přítomnosti rodinných příslušníků. Děti jsou oddělovány od svých rodičů, protože mají odlišné výsledky testů na přítomnost covidu-19.

Na videích je také vidět, jak kamiony se zásobami potravin uvízly na okraji města a nemohou se dostat k potřebným.

Na chodníku se také povaluje shnilá zelenina a další potraviny, zatímco na provizorních karanténních místech je možné vidět krabice s jídlem, které se hromadí na smetištích.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.