Jana Novotná

5. 5. 2022

U historické budovy Českého rozhlasu proběhl pietní akt při příležitosti 77. výročí Pražského povstání. Vzpomínky se zúčastnili mj. předseda Senátu Miloš Vystrčil s kolegy senátory, ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová či pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Byla to slova Českého rozhlasu, která způsobila, že se desetitisíce, statisíce lidí postavily v boji za svobodu, za nezávislost, v boji proti nacismu, fašismu, proti útlaku. A to, že slovo je zbraň, platilo nejen v roce 1945, ale ještě více a silněji to platí dnes,“ uvedl podle ČTK v rámci svého projevu předseda Senátu Miloš Vystrčil. Dodal, že vliv dezinformací je také patrný při současném konfliktu na Ukrajině, kdy někteří lidé vyslovují domněnky, „zda fotografie zastřelených civilistů v Buči jsou ty pravdivé“. Vystrčil spolu s dalšími kolegy senátory navštívil Ukrajinu osobně minulý měsíc.

Na pietní akci promluvil také předseda Senátu Miloš Vystrčil. (Senát ČR)

„Intenzita informační války může být stejně zničující jako intenzita války, která se vede pomocí tanků, bombardování a řízených střel. Zničující mohou být i její důsledky v podobě klamání veřejnosti, vyvolávání pocitu strachu, nenávisti či nesnášenlivosti,“ citovala ČTK Reného Zavorala.

Pietního aktu se zúčastnili také zástupci ministerstva obrany, Slovenska a také Českého svazu bojovníků za svobodu.

Pražské povstání, které proběhlo 5. 5. 1945, bylo vyvrcholením odboje proti nacistům, který vypukl 1. května téhož roku v Přerově. Díky povstání byli Němci přinuceni ke kapitulaci a také Rudá armáda byla vyprovokována k rychlejšímu zásahu. V Pražském povstání padlo podle údajů Vojenského historického ústavu téměř 3000 lidí, uvedla ČTK.

Velitelem povstání byl generál Karel Kutlvašr, který byl několik měsíců po komunistickém převratu v roce 1948 odsouzen k doživotnímu vězení a degradován na vojína v záloze. Vězněn byl na Mírově a v Leopoldově. V roce 1960 byl po amnestii prezidenta Antonína Novotného z vězení ve velmi špatném zdravotním stavu propuštěn. Zemřel náhle v roce 1961. Plné rehabilitace se Kutlvašr dočkal až po roce 1989.

28. října 2017 byl Karlu Kutlvašrovi udělen prezidentem Milošem Zemanem Řád Bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu.

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.