Zdenka Danková

17. 5. 2022

ČR – V pražském Vojenském klubu na Vítězném náměstí se 16. května předávala osvědčení a ocenění za účast v tzv. 3. odboji. Třicet devět hrdinů, kteří se nebáli vzdorovat totalitě a bojovat proti ní, převzalo také odznaky i pamětní dekrety ministryně obrany. Tito lidé představují odboj a odpor proti komunismu.

Třem bylo uděleno ocenění In memoriam. Mezi vyznamenané náleží také i bývalý český premiér (v rámci federace) Petr Pithart.

„Velice si vážím lidí, kteří se nebojí říct vlastní názor,“ řekla k oceněným ministryně obrany Jana Černochová a dodala:

„Obzvláště si cením těch, kteří svůj hřbet neohnuli ani pod tíhou pendreků či výslechových praktik estébáků. Na vlastní oči poznávám hrdiny našeho národa, kteří se postavili komunistickému zlu. Nepodlehli jste mu ani v komunistických kriminálech, po policejní šikaně, vyhazovu z práce či ze studií na vysoké škole.“

Ministryně obrany zdůraznila, že účastníci odboje jsou pro ni symbolem odvahy, občanské cti i boje za svobodu a že právě díky nim dnes žijeme ve svobodné zemi a nemusíme se bát, že zítra skončíme za mřížemi.

„Jste důkazem toho, že má smysl za pravdu bojovat a bránit lidská práva,“ ocenila ministryně obrany.

Raději kopat uran než do vojenské věznice

„Byl jsem od malička vychován tak, že komunismus je zlo, které si neváží života,“ řekl Petr Kahovec, jenž byl mezi těmi, kdo obdrželi Pamětní odznak za aktivní odbojovou činnost s osvědčením.

„Jelikož komunisté popravovali svoje lidi, dospěl jsem k názoru, že jsou horší než fašisté, kteří svůj národ tak nelikvidovali,“ dodává k tomu. Aby neskončil v nelidské vojenské věznici na Sabinově, raději podepsal smlouvu na civilní práci v uranových dolech, a to na tři roky. 

Chartu 77 podepsal v roce 1988. „V té době mně už ale vyšetřovatelé nemlátili, ale i tak dost zasahovali do mého života… Život disidentů mimo Prahu byl ještě složitější než v metropoli. Na všechna protirežimní výročí jsem byl zatýkán,“ uvedl Kahovec, který daroval ministryni Janě Černochové květinu.

Dalším z oceněných byl Karel Havelka. Po odchodu do rakouského exilu v listopadu 1980 nepřestal odpor proti komunismu šířit Organizoval undergroundové akce i demonstrace a v zahraničí pravidelně informoval o represích, jakými jsou v Československu vystaveni odpůrci režimu.

„Dnešní ocenění pro mě znamená velkou čest, vždyť stojím v jedné řadě s tolika statečnými lidmi, jako je například i Petr Pithart,“ těší se Havelka a dodává:

„ Těší mě, že jsem se dostal i do společnosti Dany Němcové, která osvědčení obdržela už dříve.“

Komunisté Karla Havelku pronásledovali i v Rakousku, protože kritizoval komunistickou ideologii. Určitý čas byl monitorován lidmi z české ambasády. Když mu doma zemřela matka, nepustili ho na její pohřeb. Režim se dále mstil i na jeho příbuzných.

„Jsem rád, že ta škaredá doba je už pryč a zejména mladí by si měli vážit toho, v jakém čase u nás vyrůstají,“ uzavírá K. Havelka.

Ministerstvo obrany vyřídilo již 96 procent žádostí

Ke 13. květnu 2022 Ministerstvo obrany ČR vyřídilo již 5 505 žádostí o osvědčení účasti ve 3. odboji, což představuje více než 96 procent případů. Ocenění dostalo 2 099 účastníků, doposud bylo zamítnuto 2828 žádostí. Neúspěšní žadatelé se mohou obracet na Etickou komisi pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Resortu zbývá vyřídit 227 žádostí.

Zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu vstoupil v platnost 17. listopadu 2011. Jeho cílem je vyjádřit úctu a vděčnost těm, kteří v období komunistické totalitní moci s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie.

Vytvořeno s pomocí TZ – Petr Třešňák

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“