Zdenka Danková

21. 5. 2022

Vláda řeší současnou ekonomickou situaci ztíženou dopadem války na Ukrajině. Aby stát dokázal udržet stávající ekonomickou úroveň, rozhodla vláda Petra Fialy na schůzi 18. května o obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády. Zároveň schválila její nový statut a její složení.

V tiskové zprávě vláda uvádí, že „k obnovení svého poradního orgánu kabinet Petra Fialy přistoupil v reakci na současné problémy české ekonomiky způsobené dopady pandemie nemoci covid-19, neúměrným růstem cen energií a důsledky ruského vpádu na Ukrajinu. …Národní ekonomická rada vlády bude mít 19 členů z řad renomovaných ekonomů, jejím koordinátorem se stal předseda představenstva Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka“.

Rada se zaměří především „na opatření v oblasti podpory podnikatelského prostředí a zaměstnanosti, finančního sektoru a veřejných financí tak, aby stát byl schopen dostát zajišťování poskytování veřejných statků a současně zmírnil negativní dopady na reálnou ekonomiku“.

Od obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády si slibujeme posílení odborného zázemí, expertní síly, která podporuje vládu a její rozhodnutí a přináší i nové impulsy,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Členy NERV se s účinností od 18. května stali např. Martin Diviš, generální ředitel pojišťovny Kooperativa a prezident České asociace pojišťoven, člen koncernového vedení Vienna Insurance Group; Libor Dušek, ekonom působící na Právnické fakultě Univerzity Karlovy jako vedoucí katedry národního hospodářství a projektu Legal Data Hub, nebo Dita Formánková, zakladatelka neziskové organizace Czechitas, institutu neformálního vzdělávání v digitálních a technických dovednostech a rekvalifikace žen do IT.

Prodloužení nouzového stavu v ČR

Na mimořádné schůzi 17. května vláda rozhodla o podání žádosti na Poslaneckou sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu v České republice o 30 dnů, tedy do 30. června. Odsouhlasila také vyplacení dalších mimořádných odměn za nasazení během uprchlické krize pro příslušníky Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR.

Vláda dospěla k názoru, že k prodloužení nouzového stavu jsou pádné důvody s ohledem na trvající situaci s uprchlickou vlnou z Ukrajiny.

Premiér Fiala konstatoval, že „že uprchlickou krizi Česká republika zvládá zatím výborně. Máme více než 340 000 registrovaných lidí, kteří utekli z Ukrajiny před válkou, aby si zachránili životy. Je potřeba jim pomoci a české úřady dokáží naprostou většinu z nich okamžitě registrovat a zařadit je do systému, což má spoustu výhod, protože tím předcházíme všem možným sociálním a dalším problémům, které by mohly nastat“.

Za příznivou zprávu považuje premiér skutečnost, že 50 tisíc uprchlíků z války na Ukrajině se již zařadilo do pracovního trhu.

Akce Milostivé léto se bude opakovat

Vláda rovněž schválila návrh novel příslušných zákonů, které mají umožnit zopakování loňské akce, aby dlužníci v exekuci, kteří se kvůli letitým problémům se splácením dostali do neřešitelné situace, mohli dostat druhou šanci na jednoduché oddlužení.

Protože této možnosti z různých důvodů řada dlužníků v období od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 nevyužila, navrhuje vláda akci zopakovat s několika dílčími úpravami.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.