Joseph Lord

26. 5. 2022

Ve své zprávě z 24. května americký Republikánský studijní výbor (RSC) uvádí, že pokud republikáni v listopadových volbách získají většinu v Kongresu, hlavní prioritou výboru pro dohled bude, aby se „radikální“ úředníci v oblasti veřejného zdraví, jako je dr. Anthony Fauci, zodpovídali za rozhodnutí a informace týkající se covidu-19.

Několik republikánů, jako např. senátor Rand Paul, se s Faucim dostalo do otevřeného sporu a obvinili jej z úmyslného lhaní a snahy zmocnit se pravomocí, které by podle ústavy měly náležet Kongresu. V jednom oficiálním e-mailu Paul dokonce připojil obrázek zobrazující Fauciho tvář s popiskem „Vyhoďte Fauciho“.

Mnozí republikáni jsou znepokojeni také informacemi, které naznačují, že Fauci a jeho spolupracovníci záměrně zaváděli veřejnost ohledně takzvané „teorie úniku z laboratoře“ týkající se wuchanského viru.

RSC je výzkumná skupina Republikánské strany, kterou tvoří několik jejích současných členů Sněmovny reprezentantů. Ve své zprávě požaduje, aby vedení strany zaujalo rozhodný postoj vůči Faucimu a jeho spojencům, pokud v nadcházejících volbách získají v Kongresu většinu.

„Pokud Kongres nepožene Fauciho kliku k odpovědnosti a nezreformuje úřady veřejného zdraví, dáme krajně levicovým byrokratům bianko šek, aby mohli uzavírat zemi, kdykoli se jim zachce,“ řekl pro Breitbart předseda RSC Jim Banks. „Musíme dát na vědomí, že k omezením, nařízením a uzavírání škol už nikdy nesmí dojít.“

Ve své tiskové zprávě z 23. května RSC uvádí: „Nyní, když se rodiny připravují na nadcházející zimní a s ní spojenou chřipkovou sezónu (nebo na rostoucí počet případů opičích neštovic), se Američané musí obávat něčeho mnohem horšího: vládních zdravotnických úředníků.“

„Krajně levicoví aktivisté se zmocnili našich úřadů veřejného zdraví, zneužili jejich pravomoc, podkopali důvěru veřejnosti a v našemu národu nadělali spoušť,“ pokračuje tisková zpráva.

RSC poukázal na to, že Národní institut zdraví (NIH) financoval 257 grantů na studium sociálních rozdílů souvisejících s covidem-19, ale pouze čtyři granty na studium toho, jak se virus šíří.

„A co je ještě horší,“ pokračovala zpráva, „rozpočet prezidenta Bidena zahrnuje 100 MILIÓNŮ DOLARŮ jak pro CDC, tak i pro NIH, na boj proti ‚klimatickým změnám‘“.

RSC do zprávy zakomponoval memorandum.

„Důvěra v byrokratický aparát veřejného zdravotnictví je na historickém minimu,“ uvádí memorandum. „Američané mají oprávněně pocit, že washingtonští byrokraté se vzdali zdravého rozumu a obecného blaha ve prospěch politických cílů.“

„Během pandemie covidu-19 se levice chopila slavného výroku Rahma Emmanuela: ‚Nikdy nenechte dobrou krizi přijít nazmar‘. Nejdříve zůstala řada jejich nařízení bez právní odezvy. Orgány veřejného zdravotnictví však brzy začaly vydávat nesmyslné a protichůdné směrnice a přejímat stranickou [demokratickou] rétoriku.

„Tato nařízení stále více zatěžovaly Američany, ale na šíření covidu neměly žádný zřejmý vliv,“ uvádí se ve zprávě. „Když na to Američané upozorňovali, úřady reagovaly cenzurou, nikoliv důkazy, a přikazovaly jim ‚řídit se vědou‘. Dr. Fauci v tom udělal jasno, když prohlásil: ‚Já jsem věda‘.“

V memorandu se dále uvádělo, že mnoho Američanů si uvědomilo, že levicoví byrokraté „překroutili pojem ‚veřejné zdraví‘ na všehochuť levicové politiky, která omezuje jejich základní svobody“.

V závěru memoranda RSC píše: „CDC a NIH se vzdálily svému původnímu poslání. CDC bylo založeno za účelem boje proti infekčním nemocem. Stanoveným posláním NIH je přinášet základní vědomosti pro zlepšení zdraví, prodloužení života a snížení nemocnosti a invalidity. Místo toho se oba úřady nechaly ovlivnit ideologickou akademickou obcí zabývající se veřejným zdravím a podporují levicovou válku proti americké kultuře.“

„Konzervativci by udělali moudrý krok, kdyby tuto institucionální hnilobu v těchto institucích vykořenili a vrátili je k jejich základnímu poslání,“ uvedla RSC.

Fauci ani NIH na žádost o komentář nereagovali.

Překlad a redakční zkrácení původního článku americké redakce: J. S.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.