Zdenka Danková

8. 6. 2022

Kdo by nechtěl souznít s krásnou hudbou? Nyní se již přibližují krásná putování po šlechtických sídlech, letos to bude s Dášou Zázvůrkovou, Spiritual kvartet a Jaroslavem Svěceným. Letní projekt Šlechtická sídla v souznění… zve veřejnost k návštěvě hradů a zámků i ke kulturnímu rozjímání. Úspěšná série tří hudebních večerů se tentokrát vydá na majestátní sídla Chyše, Kost a Nové Hrady u Litomyšle, kde nabídne hudební vystoupení významných osobností české scény.

Koncerty se odehrají v termínech 18. června (zámek Chyše), 30. července (hrad Kost) a 20. srpna (zámek Nové Hrady u Litomyšle).

Romantické hudební večery budou zasazeny do letní atmosféry při sklence vína a slibují přítomným nevšední zážitek. Účast tentokrát přislíbili herečka a zpěvačka Dáša Zázvůrková, nové uskupení Spiritual kvartet a houslový virtuos Jaroslav Svěcený.

Projekt je pokaždé neodmyslitelně spojen s nějakou beneficí. V letošním roce bude podpora věnována mobilnímu hospici Cesta domů.

Každý z večerů doprovází hudební vystoupení některé z významných osobností české scény. Putování bude zahájeno 18. června na zámku Chyše u rodiny Lažanských, kde vystoupí charismatická dáma Dáša Zázvůrková, v jejímž podání zazní známé šansony Hany Hegerové.

Druhé setkání proběhne 30. července na hradě Kost, který patří rodině Kinský dal Borgo. Na tomto večeru si návštěvníci užijí hudební vystoupení nového seskupení Spirituál kvartet.

Spiritual kvartet. (Jitka Bláhová)

Třetí a poslední zámecký večer hosté 20. srpna navštíví zámek Nové Hrady u Litomyšle, který vlastní manželé Kučerovi. Závěrečný večer bude patřit klasické hudbě. Vystoupí pan Jaroslav Svěcený, který po skončení hudební části zájemcům představí několikery unikátní housle z dílny starých italských mistrů ze 16. století.

Večery jsou koncipovány jako společenská setkání za účasti majitelů panství, kteří hostům zprostředkují zajímavosti o svém rodu a historii objektu a večer završí komentovanou prohlídkou.

„V letošním roce jsem se rozhodla představit a podpořit na všech třech večerech mobilní hospic Cesta domů. Šlechtická sídla tak mají dva druhy vstupného. Základní a VIP vstupné. Zakoupením VIP vstupenky hosté podpoří částkou 500 Kč zmíněný mobilní hospic, dále pak jako poděkování dostanou u vchodu malý dárek a mají rezervované místo v sále,“ vysvětluje pořadatelka Jitka Bláhová.

Vstupenky je možné objednat na emailu jb.jitka.blahova@seznam.cz nebo na telefonním čísle 737 256 811.

Koncerty začínají v 18:30 hodin. Další informace jsou k dispozici na www.jitkablahova.cz.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.