Naveen Athrappully

15. 6. 2022

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan se v pondělí setkal s nejvyšším čínským diplomatem Jang Ťie-čchim a vyjádřil obavy z nedávného veta Pekingu v OSN proti Washingtonem vedené snaze uvalit na Severní Koreu další sankce.

Americká vláda varuje, že Severní Korea může kdykoli provést svůj jaderný test – první od roku 2017. Čína vetovala pokus o uvalení sankcí na Severní Koreu 26. května a trvala na tom, že tak učinila proto, aby zabránila Pchjongjangu v provádění jaderných testů.

Během pondělního setkání Sullivana s Jangem „Jake vyjádřil obavy z veta, které přichází po významné sérii odpálení balistických raket, jež je v rozporu s předchozími rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a přípravami … na potenciální jaderné testy,“ řekl novinářům podle agentury Reuters vysoký představitel americké administrativy.

„Každá strana nastínila své postoje a způsob, jakým situaci vidíme, a Jake rozhodně dal jasně najevo, že se domníváme, že se jedná o oblast, kde by Spojené státy a Čína měly být schopny spolupracovat.“

Podle vládního představitele Spojené státy i Čína udržují komunikaci na vysoké úrovni. Americký ministr obrany Lloyd Austin a jeho čínský protějšek se setkali v pátek, kdy znovu potvrdili, že ačkoli chtějí lépe řídit bilaterální vztahy, nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k průlomu v řešení neshod mezi oběma stranami.

Další potenciální setkání mezi Washingtonem a Pekingem očekává v „následujících měsících“. Pokud jde o setkání mezi Joem Bidenem a Si Ťin-pchingem, představitel vlády uvedl, že prozatím není v plánu nic konkrétního.

Ve zprávě zveřejněné 13. června Bílý dům uvedl, že schůzka mezi Sullivanem a Jangem navazovala na telefonát mezi oběma stranami z 18. května. Pondělní setkání zahrnovalo „upřímnou, věcnou a produktivní diskusi“ o několika klíčových otázkách, včetně bezpečnostních.

Severní Korea za uplynulých šest měsíců počet raketových testů zvýšila. Od začátku roku 2022 Pchjongjang provedl 18 odpalů zahrnujících 33 balistických raket. Výzkumné centrum s pobočkou v Jižní Koreji odhaduje, že raketové testy v tomto období stály Pchjongjang 400 až 650 milionů dolarů.

Washington 31. května varoval, že pokud Severní Korea provede jaderný test, bude proti ní prosazovat v OSN další sankce.

Rezoluce OSN z 26. května, kterou vetovaly Čína a Rusko, by na Severní Koreu uvalila sankce za nedávné zvýšení počtu raketových testů. Rezoluce získala 13 hlasů pro a dva hlasy proti. Od roku 2006 bylo proti Severní Koreji přijato celkem 10 rezolucí OSN.

Překlad původního článku americké redakce: J. S.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.