Milan Kajínek

15. 7. 2022

Předseda Senátu České republiky vyhlásil prezidentské volby na 13. ledna 2023 (zdroj) O volbě prezidenta rozhodnou občané v celostátních volbách. Podle posledních průzkumů mají největší podporu Andrej Babiš, bývalý český premiér a podnikatel, a Petr Pavel, český armádní generál ve výslužbě, který působil jako předseda vojenského výboru NATO. (zdroj)

Na prezidenta kandidují také český miliardář Karel Janeček, majitel televizní stanice Jaromír Soukup, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, několik českých podnikatelů a další osobnosti. Celkem je prozatím ohlášeno 18 kandidátů.

Průzkumy předpovídají, že by v prezidentském volebním systému České republiky vyhrál ve druhém kole generál Petr Pavel. (zdroj) Pavel již kandidaturu na prezidenta potvrdil. (zdroj) Babiš kandidaturu nevyloučil, ale prozatím ji ani oficiálně neoznámil.

Vítěz prezidentských voleb vystřídá úřadujícího prezidenta Miloše Zemana, který ve volbách zvítězil dvakrát po sobě. Do doby vypuknutí války na Ukrajině vystupoval jako silný podporovatel Ruska a navázal také řadu diplomatických vazeb s Čínou. Po vypuknutí války se obrátil proti Ruské federaci a vojenskou invazi opakovaně odsoudil.

Zajímavostí je fakt, že standartu prezidenta České republiky zdobí od roku 1920 heslo „Pravda vítězí“, které odkazuje na duchovní myšlenky českého myslitele Mistra Jana Husa a jeho následovníků, že „pravda boží vítězí“ (latinsky: Veritas Dei Vincit). (zdroj)

Oba dva kandidáti, Pavel i Babiš, vyrůstali a začínali svoji kariéru za doby komunistického Československa a oba byli v postavení, kdy jejich povolání vyžadovalo členství v komunistické straně. Tento fakt hraje určitou roli i v prezidentských volbách.

Petr Pavel podle dostupných dokumentů nikdy nespolupracoval s komunistickou tajnou službou (StB) ani s jí podřízenou vojenskou kontrarozvědkou. Andrej Babiš, který se věnoval mimo jiné i mezinárodnímu obchodu a za bývalého režimu cestoval do zahraničí, byl veden v záznamech StB jako agent (zdroj), což mu během jeho kandidatury ve sněmovních volbách poškozovalo pověst a image. Přesto se svojí stranou ANO zvítězil ve sněmovních volbách ve dvou volebních obdobích.

Komunistický režim byl v roce 1999 v zemi prohlášen za „zločinný“ a komunistická strana se v nově ustavených demokratických volbách již nedostala k moci. Přetrvávala však jako součást parlamentu až do roku 2021, kdy historicky poprvé od svého vzniku v roce 1921 nezískala potřebný počet hlasů pro vstup do poslanecké sněmovny. (zdroj)

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.