Michal Cabejšek

20. 7. 2022

Aktualizováno 23.7.

Extrémní teploty budou Českou republiku dle předpovědi zužovat až do pondělí. Napilno mají hasič, za minulý týden vyjížděli jen v plzeňském kraji ke 48 požárům. V Praze zároveň platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Ve středu ráno hasiči likvidovali požár vlaku na železniční trati Liberec – Česká Lípa, kde bylo evakuováno 100 cestujících. Za poslední týden hasiči vyjížděli jen v plzeňském kraji ke 48 požárům. Rovněž středeční požár u Nedražic na Tachovsku zasáhl třicetihektarové pole s pšenicí, zničeno bylo 18 hektarů obilí v ceně nad milion korun. Požár lesa u Blížejova na Domažlicku pak plochu kolem 800 metrů čtverečných, kde hasiči na místo povolali městské drony, které disponují termokamerami – s jejich pomocí lze zjistit rozsah požáru, sledovat požářiště a případně monitorovat další šíření ohně.

Třetí stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru lesa u obce Blížejov na Domažlicku. Odhadovaná plocha je 800 metrů čtverečních, pro přesnější údaje na místo byly vyžádány drony.

Tropy v Evropě a ve světě

Subtropické teploty však zužují celou Evropu. Lesní požáry ve Španělsku, s nimiž hasiči bojují více než týden, už ke včerejšímu dni zničily na 30 000 hektarů porostů. Podle zdravotnických úřadů ve Španělsku a v Portugalsku vysoké teploty přispěly k úmrtí přes 700 lidí, napsala agentura EFE. Velmi komplikovaná je situace v provincii Zamora, kvůli lesním požárům zde muselo opustit své domovy na 4 000 obyvatel zhruba 20 obcí – mezi evakuovanými je i 170 klientů místního pečovatelského domu. Rozsáhlé požáry však trápí i Francii.

S nejvyššími tropickými teplotami se potýká Saúdská Arábie, kde se teploty vyšplhají přes den až na 46 stupňů Celsia. Dokonce však i v severském Stockholmu se teplota vyšplhá až ke 33 stupňům.

Vlna veder však postihla i Čínu, kde jsou teploty nejvyšší za posledních 60 let. Čínské Národní klimatické centrum 13. července uvedlo, že zasáhla více než 900 milionů lidí na více než polovině území Číny. V důsledku úpalu je zde zaznamenáno již několik úmrtí.

Teploměr ukazuje, že 14. července 2022 překročila povrchová teplota v čínské provincii Chu-pej teplotu 41 °C. (CFOTO / Future Publishing via Getty Images)

V důsledku rozsáhlých veder se zde taví střechy či vybuchují silnice. Muzeum ve městě Čchung-čching na jihozápadě Číny oznámilo 11. července dočasné uzavření poté, co se střechy nejméně jedné z jeho budov roztavily a spadly na zem. Na čínském venkově zase v důsledku nekvalitního cementu explodují silnice. Například muž na motocyklu utrpěl zranění po celém těle v důsledku náhlé exploze silnice v provincii Chu-nan, která ho vymrštila do vzduchu do vzdálenosti přes dvacet metrů.

Ve městě Siang-siang v jihočínské provincii Chu-nan 15. července 2022 explodovala pod žhavým sluncem silnice a odhodila muže do výšky více než 70 metrů. (Jiemian News / Screenshot via The Epoch Times)

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).