Jana Novotná

29. 8. 2022

Předseda vlády Petr Fiala přijme podle informací Úřadu vlády v pondělí 29. srpna v Kramářově vile německého spolkového kancléře Německa Olafa Scholze. U pracovního oběda by měli diskutovat o aktuálním vývoji války mezi Ruskem a Ukrajinou, energetické bezpečnosti EU i o bilaterální spolupráci. Závěry schůzky představí ve 13:45 na tiskové konferenci na Úřadu vlády.

Vzhledem k tomu, že v celé Evropské unii dochází k rapidnímu nárůstu cen, očekává se, že centrem jednání bude právě energetická bezpečnost unie. Česká vláda je momentálně pod tlakem nejen opozice, ale i některých členů vlády, kteří volají po razantním kroku na celoevropské úrovni. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vidí jako jediné řešení zastropování cen energií.

„Energetická krize a současná atmosféra ve společnosti ohrožují vše – náš politický systém i existenci EU. K ochraně těchto hodnot je vhodný a nutný každý prostředek, včetně zastropování marží výrobců a distributorů energií,“ uvedl na svém Twitteru ministr.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v nedělním pořadu Partie hovořil v obdobném duchu s tím, že pokud by ke shodě na celoevropské úrovni nedošlo, je připraven situaci řešit i kurzarbeitem, tedy kompenzací mzdových nákladů firmám.

Cena elektřiny podle ČTK pro francouzský trh na energetické burze EEX minulý týden poprvé přesáhla 1000 eur za megawatthodinu. Rekordní je podle agentury i cena elektřiny pro německý trh, na lipské burze EEX vystoupila až na 840 eur za MWh. Jen za minulý týden zdražila zhruba o 50 procent. Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu tak stouply o stovky procent.

„Ze dne na den je zjevnější, že nic jiného než zastropování cen už cestu do ekonomické a společenské katastrofy neodvrátí,“ myslí si také komentátorka deníku Echo 24 Lenka Zlámalová, která ve svém pondělním komentáři kritizovala Petra Fialu za z jejího pohledu pasivní jednání.

„Fiala má teď unikátní dějinnou příležitost využít toho, že předsedá Evropské unii, a pokusit se změnit systém obchodování s elektřinou, který žene nesmyslně cenu vzhůru. …Řada zemí Evropské unie už ten pseudotrh fakticky opustila a začala ceny elektřiny fixovat. V takové situaci nemusí být těžké najít spojence,“ domnívá se analytička.

Zastropování ceny má podle Zlámalové také jednu zásadní výhodu v tom, že vláda nemusí nikomu platit žádné kompenzace ani sociální dávky. Tím se nebudou zvyšovat státní výdaje ani dluhy, dodává.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.