Frank Fang

29. 8. 2022

Obavy z plánu prezidenta Joea Bidena na odpuštění půjček studentů v USA panují i v řadách Demokratické strany. Republikáni v Kongresu se proti tomuto rozhodnutí vyjadřují i nadále.

Kongresman Tim Ryan, který se v listopadu utká s republikánským kandidátem J. D. Vancem v senátních volbách v Ohiu, řekl 28. srpna televizi CNN, že Bidenovo rozhodnutí je „špatným signálem“.

„Lidé jsou drceni inflací, drceni cenami benzínu, potravin a vším ostatním. A myslím si, že cílený přístup právě teď opravdu vysílá špatný signál,“ řekl Ryan.

Ryan dodal: „Je tu spousta lidí, kteří vydělávají 30 – 40 tisíc ročně, kteří nechodili na vysokou školu, a ti také potřebují pomoc, a proto jsem navrhoval snížení daní pro pracující lidi, které se dotkne všech.“

Kongresman Tim Ryan na Národním sjezdu Demokratické strany ve Wells Fargo Center ve Filadelfii 28. července 2016. (Alex Wong / Getty Images)

Biden oznámil úlevu od studentských půjček 24. srpna s tím, že jeho administrativa vynaloží stovky miliard dolarů na umoření nesplacených studentských půjček v objemu až do 10 000$ pro jednotlivce s příjmem nižším než 250 000 dolarů ročně nebo 250 000 dolarů za celou rodinu. Pro příjemce Pellova grantu bude tato umořená částka zdvojnásobena na 20 000 dolarů.

Mezi další demokraty, kteří Bidenův plán plně nepodpořili, patří senátor Michael Bennet, senátorka Catherine Cortez Masto, a zákonodárci ze Sněmovny reprezentantů Sharice Davidsová, Kim Schrierová, Chris PappasElissa Slotkinová.

Bennet, který usiluje o znovuzvolení proti republikánskému vyzyvateli Joe O’Deaovi, ve svém prohlášení uvedl, že Bidenova administrativa „měla úlevy více specifikovat a navrhnout způsob, jak tento plán zaplatit“.

Nezávislý socialistický senátor Bernie Sanders (který ale hlasuje v souladu s demokraty) na dotaz ohledně komentářů Benneta a Corteze Mastra v nedělním rozhovoru pro televizi ABC uvedl, že jejich „kritika je správná“.

„No, pravda je, že v jistém smyslu je ta kritika správná, ale odpovědí není odepřít pomoc lidem, kteří se nemohou vypořádat s těmito strašlivými studentskými dluhy, kteří odkládali svatbu, odkládali dokonce i to, aby měli děti,“ řekl Sanders a dodal: „Odpovědí je, že možná, jen možná, chceme mít vládu, která pracuje pro všechny pracující lidi, a ne jen pro ty nahoře.“

Republikáni

Senátor Roy Blunt, který se rozhodl neucházet o znovuzvolení do třetího funkčního období v listopadových senátních volbách v Missouri, řekl v neděli televizi ABC, že Bidenův plán na úlevu studentských půjček je „prostě špatná ekonomika“.

„Myslím si, že je to monumentálně nespravedlivé – nespravedlivé vůči lidem, kteří nešli na vysokou školu, protože si mysleli, že si to nemohou dovolit, nespravedlivé vůči lidem, kteří své půjčky splatili, nespravedlivé vůči lidem, kteří získali vysokoškolské vzdělání v oblasti, kde vláda půjčky neposkytovala, a navíc prostě špatná ekonomika,“ řekl Blunt.

Senátor z Missouri rovněž zpochybnil načasování oznámení.

„Dělají to těsně před volbami. A myslím, že lidé vědí, že jim byl dluh odpuštěn. Jiní lidé nebudou vědět, jaký to bude mít dopad na ně nebo na jejich daně mezi dneškem a dnem voleb,“ dodal Blunt.

Bílý dům 26. srpna uvedl, že plán na odpuštění dluhů ze studentských půjček bude americké daňové poplatníky stát 24 miliard dolarů ročně.

Analýza Výboru pro odpovědný federální rozpočet uvádí, že plán by v příštích 10 letech stál 440 až 600 miliard dolarů.

Republikáni z rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů v prohlášení zveřejněném 28. srpna uvedli, že Bidenův plán by americké daňové poplatníky stál přes 330 miliard dolarů. Odhadují, že 70 % přínosu z tohoto plánu „získají lidé z horní poloviny příjmového spektra“.

Republikáni navíc dodali, že 87 procent dospělých bez studentských půjček bude nuceno platit za 13 procent těch, kteří se rozhodli vzít si studentské půjčky.

„Je zřejmé, že zrušení studentských dluhů je zoufalým podbízením se krajně levicovým politickým příznivcům demokratů, jež nabízí obrovskou finanční dávku bohatým jedincům a rozdmýchává inflační požár,“ konstatovali republikáni.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.