Jana Novotná

5. 9. 2022

Souhrn událostí

Sobota

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí s názvem „Česká republika na 1. místě“, jíž se zúčastnili lidé nespokojení s tím, jak vláda řeší vysoké ceny energií a jak se staví k válečnému konfliktu na Ukrajině, se podle odhadů policie zúčastnilo zhruba 70 000 lidí. Jiní pozorovatelé odhadovali účast až na 200 000 lidí. Cílem organizátorů byla podle jejich slov zejména demise stávající vlády, zřízení dočasné vlády odborníků a následné vypsání nových voleb.

„Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci 28. září vyhlásíme občanské právo na odpor podle Ústavy České republiky a vyhlásíme nátlakové akce s tím, že už teď jednáme s odbory, s podnikateli, se zemědělci, se starosty, s dopravci a dalšími organizacemi na vyhlášení stávky,“ uvedli organizátoři na stránkách akce.

Svolavatelé dále požadovali okamžité zastropování cen elektřiny na loňské ceny v tuto dobu a také uzavření krátkodobých smluv do konce tohoto roku na dodávky „levného plynu a levné ropy tam, kde České republice ještě někdo tyto komodity poskytne“, uvedli dále na stránkách. Jako další požadavek vznesli také výměnu obsazení Rady České televize a Českého rozhlasu.

Mezi řečníky na akci vystoupila například předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová Zahradníková, Matěj Gregor ze strany Svobodní, poslanec Lubomír Volný (Volný blok) či kandidát na prezidenta Josef Skála z KSČM. Předsedkyně Trikolory kritizovala zejména postoj české vlády k řešení ukrajinského konfliktu. Podle ní by Česká republika neměla posílat zbraně na Ukrajinu, a naopak by měla ukončit protiruské sankce. „Míru dosáhneme jedině tím, když nebudeme posílat zbraně a prodlužovat konflikt, který se nás netýká,“ dodala. „Toto není naše válka,“ uvedla také v projevu na Václavském náměstí.

„Síly s proruskou orientací“

„Na tom náměstí svolaly demonstraci síly, které se hlásí k proruské orientaci, které mají blízko k extrémním pozicím a které hájí zájmy, které jsou proti zájmům České republiky, proti zájmům našich občanů,“ uvedl v sobotu pro CNN Prima News premiér Fiala. „Ale samozřejmě každý má právo vyjádřit své postoje … to je demokracie a tak se na to dívám. … Tyto síly využívají situace, která dnes v Evropě je, strachu lidí, obavy z budoucnosti,“ dodal dále.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) byl při hodnocení demonstrace smířlivější: „Obavy lidí, kteří přišli na Václavák, beru vážně. Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme. Nesmíme ho dopustit. Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl na Twitteru.

Premiér byl zástupci opozice i některými svými kolegy z řad koalice za svůj výrok o „silách s proruskou orientací“ kritizován, politologové nicméně s premiérem v zásadě souhlasili: „Na pódiu byli lidé, kteří jsou opravdu spojeni s velmi vyhraněnými proruskými postoji, a slova premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, že mají blízko k extremismu, odrážejí realitu,“ uvedl politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity pro ČTK. 70 000 účastníků demonstrace však podle politologa zároveň odráží „hodně velkou nespokojenost“ s vládním postojem při řešení energetické krize.

„Snažím se upozorňovat na to, že skupina lidí, která je označovaná jako ,proruská‘, je mnohem pestřejší a toto hodnocení na ni vždy nesedí. To ale neznamená, že by tu reálně proruské skupiny neexistovaly, stejně jako to neznamená, že by u nás neprobíhaly ruské vlivové operace,“ uvedl na svém twitteru politolog Jan Charvát.

Server Novinky přinesl informace o tom, že demonstrace vzbudila odezvu velkých světových agentur, které akcentovaly nespokojenost Čechů s vládním řešením energetické krize, ale také právě u ruských agentur TASS a RIA Novosti. „Pokud úřady neuposlechnou výzvu k urychlenému přehodnocení své politiky, může v ČR dojít k revolučním událostem srovnatelným s listopadem 1989, kdy byla v Československu odstavena komunistická strana,“ citovaly Novinky interpretaci událostí podle agentury TASS.

Neděle

V neděli se na Václavském náměstí podle informací serveru Aktuálně pro změnu sešlo několik stovek Ukrajinců, kteří v rámci akce nazvané Pochod vděčnosti České republice vyjadřovali své díky obyvatelům ČR za jejich pomoc a poskytnutí útočiště před válkou.

„Dnes jsme vám my Ukrajinky přišly poděkovat za vaši pomoc, za vaši neocenitelnou podporu. Dali jste nám úkryt ve svém domě. Naše děti se mohou hrát, učit, v klidů spát a nemusí se v noci a ve tmě děsit poplašnými sirénami a výbuchy. Každá ukrajinská matka, jejíž dítě Česko ukrylo před válkou a nebezpečím, si to bude pamatovat do konce života,“ citoval server Aktuálně jednu z účastnic pochodu.

„Jednou zadarmo a potom to zaplatíte svými dětmi“

„Přišli jsme říct Čechům: děkujeme za všechno, s čím nám pomáhají, že pomáhají nejenom našim manželkám a našim dětem, ale také, že pomáhají našim vojákům, to je moc důležité. Protože když chcete zadarmo plyn, (možná pak) nebudete mít ani zrno, a nebudete mít ani chleba. … Plyn dá Rusko jednou zadarmo a potom to zaplatíte svými dětmi. My jsme tím už prošli v celé historii. Není to první válka. Je to válka, která je tady už více než 400 let. A my musíme v té válce zvítězit, jinak … nebude nic takového jako Ukrajina. My nemáme jinou možnost, my musíme vyhrát,“ uvedl jiný účastník pochodu.

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.