Zdenka Danková

16. 9. 2022

Policie každoročně pátrá po stovkách lidí. Zhruba jednu pětinu z celkového počtu tvoří případy pátrání po osobách v seniorském věku, v necelé polovině případů je vyhlášeno pátrání po dětech ve věku do 18 let. V současnosti policistům pomáhají nejenom média, ale také speciální mobilní aplikace ECHO, která je napojena na policejní databázi pohřešovaných dětí, uvádí policejní zpráva ze 14. září.

„Policie České republiky si Mezinárodní den pohřešovaných dětí, takzvaný pomněnkový den připomíná každoročně 25. května a využívá ho k rozšiřování povědomí veřejnosti o tématu pohřešovaných dětí i dalších osob,“ sdělil policejní prezident, genmjr. Martin Vondrášek.

Právě v tento den v květnu se v roce 1979 v New Yorku ztratil cestou do školy šestiletý chlapec, a přestože následovalo rozsáhlé pátrání, nebyl bohužel nikdy nalezen.

Ztracená pomněnka ocení všímavost lidí

Policie České republiky a Slavia pojišťovna představují nový společný projekt zaměřený na problematiku pátrání po pohřešovaných lidech.

Nazvali jej Ztracená pomněnka a jeho cílem je motivovat lidi k vzájemné pomoci, empatii a všímavosti. Ocenění v něm získají ti, kterým nejsou lhostejné problémy ostatních, dokáží pomoci v pravou chvíli a jejich dobrovolné zapojení do pátrání přispěje k nalezení pohřešované osoby, přestože nejsou profesionálními záchranáři.

„Ztracenou pomněnkou chceme poukázat na to, že hrdinové nejsou pouze ve filmech a počítačových hrách, ale že jsou to velmi často obyčejní lidé,“ vysvětluje generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser.

„Ačkoliv pojišťovnictví pracuje s oceňováním rizik u věcí i osob, velmi dobře víme, že lidský život je ve skutečnosti nenahraditelný. Často jej může zachránit pouhá všímavost. Kamerové systémy nejsou všude, ale oči a cit máme všichni,“ dodává Waisser.

„Ztracená pomněnka se ale nechce zaměřovat pouze na děti, protože stejnou pozornost potřebují při pohřešování i ostatní, velmi často třeba senioři,“ dodává plk. Jan Rybár, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

„Velkou pomoc při pátrání často přináší zapojení dobrovolníků, dobrovolnických organizací i široké veřejnosti a jsem rád, že touto cestou budeme mít možnost ty nejobětavější za jejich pomoc ocenit,“ doplňuje Vondrášek.

Policisté pátrající po pohřešovaných dětech, dospělých či seniorech budou průběžně hledat v jednotlivých krajích vhodné kandidáty, ze kterých společně se zástupci pojišťovny vyberou toho, kdo si ocenění zaslouží nejvíce, uvádí dále zpráva o motivaci.

„Vždy jde totiž o rychlost. Mimochodem, svůj hlas, a to doslova, k této problematice už před rokem připojil i vítěz Českého slavíka Marek Ztracený s projektem ,Ztracený ať zůstane jen jeden´,“ uzavírá kpt. Bc. Ladislav Beránek z oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“