Jana Novotná

25. 9. 2022

V pátek a sobotu rozhodovali voliči o složení 6 383 zastupitelstev obcí a městských částí či obvodů. Zvolili také tři senátory již v prvním kole senátních voleb. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Nejvíce zastupitelů v letošních obecních volbách získala stejně jako před čtyřmi lety strana KDU-ČSL, uvedla agentura ČTK. Na druhém místě je ODS, na třetím pak hnutí Starostové a nezávislí. Výrazný propad počtu zastupitelských křesel oproti roku 2018 zaznamenaly strany ČSSD, KSČM a také STAN. Ztratily také další strany vládní koalice. Výrazné zlepšení si může připočítat opoziční hnutí SPD, mírné polepšení zaznamenalo další opoziční hnutí ANO, dodává agentura.

O celkem 61 796 zastupitelských mandátů usilovalo 195 214 kandidátů. Volební účast dosáhla 46,07 %, tedy jen o něco méně než při komunálních volbách v roce 2018, kdy volební účast byla 47,34 % voličů. Účast v senátních volbách letos dosáhla 42,65 %.

V senátních volbách se o 27 křesel ucházelo 178 kandidátů, 135 mužů a 43 žen. Již v prvním kole byli při dosažení více než 50 % hlasů zvoleni Petr Fiala v Ústí nad Orlicí, Ladislav Václavec v Bruntále a Jiří Růžička v Praze 6. „Zajímavostí těchto voleb do Senátu je, že ve volebním obvodu v Ústí nad Orlicí proti sobě stáli jen dva kandidáti. V historii voleb se tak stalo vůbec poprvé,“ připomíná Eva Krumpová, první místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Nejtěsnější rozdíl mezi kandidáty před druhým kolem senátních voleb je v obvodě Most a činí pouhých 64 hlasů.

V nově zvolených zastupitelstvech usedne 71 % mužů a 29 % žen, dodává ČSÚ. Čistě ženské zastupitelstvo mají ve čtyřech obcích, kterými jsou Počepice v okrese Příbram, Biřkov v okrese Klatovy, Jestřabí v Krkonoších v okrese Semily a Okarec v okrese Třebíč. Naopak zastupitelstva, v němž jsou obsazeni pouze muži, nalezneme ve 423 obcích.

Nejvyšší volební účast zaznamenali v obci Kyje v okrese Jičín. K volbám zde přišlo 98,28 % voličů. Vůbec nejmenší volební účast, 17,68 %, byla v obci Sklené v okrese Svitavy.

Poslední okrsek byl podle informací ČSÚ zpracován v neděli ráno v 6.08.

Druhé kolo voleb do Senátu se uskuteční v pátek a sobotu 30. září a 1. října 2022.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.