Starší termín psychopatie se v určitém období vyčlenil jako podtyp psychického onemocnění – dokonce někteří psychiatři dodnes mluví o mixu různých poruch osobnosti jako o psychopatii. Jenomže termín psychopat se stal bezmála nadávkou či označením člověka, který klame nebo lže anebo se dokonce dopouští zločinů. Termín má hluboké kořeny v minulosti a dosud jej používají psychiatři ze „staré školy“. V současné diagnostice nacházíme termíny: emočně nestabilní typ a hraniční porucha osobnosti impulzivního typu.

Dalším z Hovorů o duši Jeronýma Janíčka bylo téma hraniční porucha (HPO). Jako host podcastu Hovorů o duši přišla psychoterapeutka Mgr. Eliška Hrbková. Kromě své privátní praxe vede Denní stacionář pro klienty s poruchou osobnosti v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

Mgr. Hrbková ocenila změnu terminologie – termín psychopat se v psychiatrii přestává používat, a že současní mladí psychiatři již mají jiný přístup a mají i chuť s takovými klienty pracovat.

„Lidé s HPO zažívají obrovskou vnitřní bolest,“ říká terapeutka. „Nezpůsobili si to sami, a sami ho musí řešit.“

Podle výzkumů je u HPO emoční utrpení a bolest ze všech psychiatrických diagnóz nejčastější. Někteří z nás možná vlastní hraniční poruchu sami zažili, jenom si to neuměli pojmenovat. Podobně jako u hypersenzitivních lidí hraniční poruchu vyvolávají silné emoce, které dotyčná osoba prožívá několikanásobně zesílené.

Zažíváte návaly horka, hlava bolí k prasknutí, buší vám srdce, vyvstává studený pot na čele – zažíváte nápor silných emocí, se kterými si nevíte rady. Může to vyvolat zkratovité jednání, které okolí jen těžko chápe.

Svého času lékaři dokázali diagnostikovat neurózu, psychotické onemocnění a projevy nestabilní emoční poruchy ve své největší síle přinášely některé symptomy těžké neurózy. Zároveň u některých nestabilních emočních diagnóz se mohou objevovat jevy jako halucinace.

Hraniční porucha může být založena v dětství a jak se člověk vyvíjí k dospělosti, mohlo v průběhu vývoje dojít k narušení toho vývoje. Potom v psychice a osobnosti toho člověka něco probíhá jinak než u druhých, uvádí terapeutka.

Anebo dítě v rodině „není viděno“ – emoce nejsou viděny. Dítě se nenaučí s emocemi zacházet, později se „odpojuje“ a desocializuje – a tam je již založeno na problémy.

Těžký osud navíc

Kromě této poruchy lidé k tomu většinou „vyfasují i těžký osud“, rodinné podmínky, vztahy, rodinné události, šikana ve škole – něco, co zasadilo křehké nervové soustavě obrovské šrámy, vysvětluje Mgr. Hrbková.

Připomíná ještě jednu okolnost, která je pro děti naprosto devastující: když rodiče říkají dětem – To sis asi nějak zavinil sám / sama, za to si můžeš…

Emoce jsou také i reakcemi našeho emočního mozku na situace, které nám připadají podobné, které už někdy bolely. Jakákoliv mezilidská interakce – hrozí nebezpečí a přichází ta silná emoce, která zase zpětně může ovlivnit chování člověka, jenž tou emocí trpí.

Nesmírné utrpení vede někdy ke ztrátě naděje, že by to mohlo skončit, a vyvolává sebevražedné myšlenky.

Hraniční typ – jak mu říkáme hraničář, HPO, hraniční porucha osobnosti – název pochází z historie, jak se posouvalo poznání – nebo zpočátku nepoznání toho, o čem ta porucha je.

Protože nebyly další poznatky o tom, došlo ke zvážení, že se jedná o jakýsi „hraniční stav“, kdy člověk stojí na hranici něčeho – a ukáže se, jestli se z toho hraničního stavu vyvine neuróza nebo psychóza. Časem se ukázalo, že se z toho nemusí nutně něco vyvinout, ale název už historicky zůstává.

Existují stránky „Nejsem psychopat“, které založili lidé, kteří hraniční poruchou trpí, kteří se navzájem podporují a dělají obrovskou práci směrem k edukaci o této poruše.

Lidé se silnými emocemi se déle než ostatní nedokážou z této situace dostat. V běžném životě to, co druzí dokáží brát zlehka, tak tito lidé vnímají daleko ostřeji, zranitelněji a několikanásobně těžce.


Odkazy:

Stacionář pro klienty s poruchou osobnosti v PN Bohnice

Kaleidoskop – centrum terapie a vzdělávání, z.ú.

DBT program pro klienty s hraniční poruchou osobnosti při Psychiatrické klinice FN Brno

Nejsem psychopat z.s. / Hraniční porucha osobnosti

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.