Zachary Stieber

3. 10. 2022

Jeden z největších světových vydavatelů časopisů s otevřeným přístupem stahuje více než 500 článků na základě zjištění neetického jednání.

Společnost Hindawi se sídlem v Londýně, která vydává více než 200 recenzovaných časopisů z různých oborů, uvedla, že její výzkumný tým v červnu zjistil „nesrovnalosti“ v recenzním řízení některých časopisů.

„Všechny časopisy Hindawi používají řadu zásadních kontrol integrity před přijetím článků k publikaci. Po důkladném šetření jsme zjistili, že tyto nesrovnalosti v procesu peer review byly výsledkem podezřelých a neetických aktivit. Po zjištění této neetické činnosti a porušení našich procesů jsme začali proaktivně přidávat další kontroly a zlepšovat naše procesy a nadále v tom pokračujeme,“ uvedla v prohlášení z 28. září Liz Fergusonová, senior viceprezidentka společnosti John Wiley & Sons, mateřské společnosti Hindawi se sídlem v USA.

V důsledku vyšetřování bude staženo celkem 511 článků.

Všechny tyto práce byly publikovány od srpna 2020.

Práce, které se stahují, publikovalo šestnáct časopisů.

Někteří z autorů a editorů, kteří se na článcích podíleli, mohli být podle Fergusonové „nevědomými účastníky“ neetického schématu. Podle ní šlo o „manipulaci s procesem recenzního řízení a infrastrukturou, která jej podporuje“.

Richard Bennett, viceprezident pro výzkumné pracovníky a publikační služby společnosti Hindawi, sdělil blogu Retraction Watch, že přezkum odhalil „koordinované kruhy recenzentů“, které zahrnovaly recenzenty a editory, kteří mezi sebou spolupracovali tak, aby články prošly recenzním řízením.

Fergusonová ani Bennett žádného z podezřelých konkrétně neidentifikovali.

Bennett uvedl, že vyšetřování začalo poté, co jeden z editorů označil některé podezřelé práce. Uvedl také, že osoby, které byly v rámci přezkumu označeny za „kompromitované“, budou mít zakázán přístup do časopisů Hindawi. Další osoby byly popsány jako „potenciálně kompromitované“.

„Tyto snahy a osoby, které se na nich podílejí, brání vědeckým objevům a ovlivňují platnost vědeckého výzkumu a nebudou tolerovány,“ řekla Fergusonová.

Uvedla také, že společnost byla v kontaktu s dalšími vydavateli a průmyslovými orgány.

V průběhu vyšetřování se očekávají další odvolání.

Mezi časopisy Hindawi patří Advances in Agriculture, Canadian Journal of Infectious Diseases and Medical Microbiology a Journal of Nanotechnology.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."