Aldgra Fredly

7. 10. 2022

Jihokorejský prezident ve čtvrtek prohlásil, že cílem zrušení ministerstva pro rovnost pohlaví a rodinu je „posílit ochranu žen“, a to navzdory kritice ze strany opozičních zákonodárců a skupin hájících práva žen.

Jihokorejská vláda dokončila plán na zrušení ministerstva, v jehož rámci převezme jeho hlavní funkce ministerstvo sociální péče a zdravotnictví. Plán je v souladu s květnovým předvolebním slibem prezidenta Yoon Suk-yeola.

„Zrušení ministerstva pro rovnost žen a mužů má za cíl posílit ochranu žen, rodin, dětí a sociálně slabých,“ řekl Yoon novinářům, uvedl list The Korea Herald.

Yoonova administrativa usiluje o povýšení úřadu pro záležitosti veteránů na úroveň ministerstva a zřízení nového subjektu pro konzulární služby.

Plán na zrušení bude muset ještě schválit Národní shromáždění. Opoziční Demokratická strana (DS), která má ve shromáždění většinu, se proti plánu na zrušení ostře postavila.

Mluvčí DS Oh Yeong-hwan uvedl, že ministr pro rovnost pohlaví ztratí v případě zrušení ministerstva možnost projednávat na schůzích vlády politiku v oblasti sexuálních trestných činů, neboť jeho funkce bude degradována na vedoucího agentury, informovala tisková agentura Yonhap.

„K trestným činům páchaným na ženách, jako byl nedávný případ vraždy stalkingem na nádraží Sindang, a k dalším závažným sociálním problémům dochází opakovaně a OSN také doporučuje mít nezávislé ministerstvo, které by mělo na starosti zlepšování rovnosti žen a mužů,“ uvedl Oh.

Globální rozdíly mezi muži a ženami

Korejské ženské asociace (KWAU) odsoudily rozhodnutí Yoonovy administrativy zrušit ministerstvo pro rovnost žen a mužů s tím, že tento krok bude bránit pravomoci ministerstva plnit v plném rozsahu funkci politiky rovnosti žen a mužů.

„Násilných trestných činů páchaných na ženách neubývá a jejich bezpečnost je ohrožována každý den,“ uvedla skupina v prohlášení.

Podle KWAU je Jižní Korea stále na 99. místě v celosvětovém indexu rozdílů mezi muži a ženami, a to i přesto, že ministerstvo pro rovnost žen a mužů je zřízeno od roku 2001.

Vládní plán na jeho zrušení bude tlačit na rovnost pohlaví a demokracii v Jižní Koreji, uvedla organizace.

„Plán vlády zrušit ministerstvo pro rovnost žen a mužů a rodinu je návratem do minulosti, kdy ženy nebyly vnímány jako subjekty práv, ale jako subjekty sociálních dávek a ochrany, a naprostým ústupem od rovnosti žen a mužů a demokracie,“ uvedla.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."