Jeffrey A. Tucker

12. 10. 2022

Komentář

Společnost PayPal rozeslala 8. října aktualizaci svých podmínek používání neboli zásad přijatelného používání (AUP), která obsahuje šokující dodatek. Vyhradila si právo zabavit lidem 2 500 dolarů z účtu, pokud budou šířit „dezinformace“. Bylo to jasné oznámení toho, co už mnozí tušili: PayPal se zapojil do informační války.

Stalo se tak několik týdnů poté, co PayPal zablokoval několik důležitých účtů ve Velké Británii, včetně osobního účtu Tobyho Younga, Unie svobodného slova a DailySceptic. Jedná se o nesmírně důležitá místa pro anglicky mluvící svět v boji proti propagandistickému covidovému narativu. Nebyla to náhoda, že se tyto účty staly terčem útoku.

Po celosvětových protestech a zpravodajství z alternativních zdrojů PayPal ustoupil a jejich účty bez vysvětlení obnovil.

V podobném duchu se nesly i protesty po celém světě proti nové politice PayPalu. Twitter se zaplnil oznámeními lidí, kteří rušili své účty.

Následujícího dne PayPal couvl a prohlásil, že zákaz „dezinformací“ byl pouze omylem.

„Nedávno bylo omylem rozesláno oznámení AUP, které obsahovalo nesprávné informace,“ uvedl mluvčí pro The Epoch Times. „Společnost PayPal neukládá lidem pokuty za dezinformace a tato formulace nikdy nebyla do našich zásad vložena.“

Jinými slovy, PayPal prohlásil, že jeho zásady týkající se dezinformací jsou samy o sobě dezinformací!

Je velmi pravděpodobné, že samotný protest uživatelů – a velký výprodej akcií PayPalu – zásadním způsobem zvrátil vývoj celé věci. Mnoho lidí jásalo, ale ve skutečnosti je to krajně znepokojivé. Nemůžeme žít ve světě, kde naše základní práva, soukromí a svobody neustále visí na vlásku a jejich uznání závisí na protestech na Twitteru.

Navíc PayPal jistě nepředpokládá, že by někdo na této planetě skutečně věřil tvrzení, že šlo o „chybu“. To prostě není možné. Každý ví, že něco tak právně a institucionálně zásadního, jako jsou zásady přijatelného používání, by muselo projít mnoha vrstvami byrokracie a právníků zabývajících se dodržováním předpisů, zejména se zdůrazněním změn.

Tato změna tak byla zjevně schválena na nejvyšších úrovních. Měla se dodržovat a PayPal měl v úmyslu připravit si cestu ke konfiskaci finančních prostředků lidí na základě jejich politické loajality a názorů. Situace je skutečně až takhle špatná.

Obzvlášť mě zaujal způsob, jakým o věci informoval deník The Washington Post:

„PayPal čelí kritice poté, co navrhl pravidla, která by mu umožnila pokutovat uživatele částkou 2 500 dolarů za propagaci dezinformací – což internetová platební služba následně označila za chybu.“

„O víkendu několik konzervativních médií informovalo, že tato technologická společnost aktualizovala své smluvní podmínky, podle nichž může PayPal ukládat uživatelům pokuty za jejich porušení, a to tak, že zahrnují ,zasílání, zveřejňování nebo publikování jakýchkoli zpráv, obsahu nebo materiálů‘, které ,propagují dezinformace‘.“

„Tato aktualizace okamžitě vyvolala na internetu bouřlivé reakce pravice a je posledním případem, kdy významná online platební služba čelí rozhořčení kvůli svým zásadám moderování.“

Všimli jste si? The Post pečlivě vypisuje, že protesty přišly od „konzervativních“ médií a že to na internetu vyvolalo „bouřlivé reakce pravice“.

To je způsob, jak signalizovat jejich čtenářům: Nebýt těch vlezlých dětí na pravici, tak by jim to prošlo. Aby bylo jasno: The Post nikdy nepoužívá termíny konzervativní nebo pravicový, aniž by tím myslel špatný, okrajový, nebezpečný a hodný zrušení.

To, co říkají o protestech, se zdá být empiricky správné, i když ne zcela. Bývalý prezident společnosti PayPal David Marcus napsal na Twitteru: „Je pro mě těžké otevřeně kritizovat společnost, kterou jsem kdysi miloval a které jsem tolik dal. Ale nové AUP společnosti @PayPal jdou proti všemu, v co věřím. Soukromá společnost se nyní může rozhodnout, že vám sebere peníze, pokud řeknete něco, s čím nesouhlasí. Šílenství.“

Tweet se líbil Elonu Muskovi.

Poté se ozval Brendan Carr, komisař Federální komise pro komunikace: „Orwellovské. Paypal si vyhrazuje právo vzít si vaše peníze, pokud zveřejníte zprávu, o které Paypal rozhodne, že je ,dezinformací‘. Proto je tak důležité, aby státní a federální zákonodárci přijali zákony, které zakazují diskriminaci ze strany technologických společností a chrání svobodu projevu.“

Nyní již přesně víme, co velké technologické společnosti myslí „dezinformací“. Mají na mysli informace, které popírají režimní priority. Začalo to covidem a rozšířilo se to na vakcíny. Nyní to zahrnuje i klimatické změny. Ve skutečnosti je každý názor nebo důkaz, který se zdá být v rozporu s převládající agendou Gatesovy nadace, Bidenovy administrativy nebo Světového ekonomického fóra, systematicky znehodnocován velkými technologickými firmami. To se týká společností Google, Facebook, Twitter, Amazon a nyní i PayPal.

Válka proti svobodě informací se každým dnem zintenzivňuje. Toto malé vítězství nad PayPalem je sice sladké, ale každý ví, že je to jen dočasný ústupek. Nelíbila se jim špatná komunikace s veřejností. Od zveřejnění zásad společnost pravděpodobně zaznamenala rekordní počet zrušených účtů. Změnili politiku, aby zastavili krvácení.

V tomto smyslu jsme viděli, co funguje. Přinejmenším se tito lidé musí řídit signály trhu, protože mají zákaznickou základnu a musí řešit základní požadavky na vedení účetnictví. Musí se zavděčit nejen vládním zájmům, ale také veřejnosti, pokud jsou stále závislí na ochotných uživatelích.

Přesto je zde trajektorie velmi jasná. Je to nejděsivější krok v pokračujícím vzestupu tyranie v dnešním světě, že samotná vaše schopnost přesouvat peníze nebo dokonce je vydělávat bude oficiálně prohlášena za závislou na názorech, které vyjadřujete.

Je to despotismus dalšího stupně, k němuž ve Spojených státech dosud žádným systematickým způsobem nedošlo. V Číně se to již institucionalizovalo. Uplynulý rok nám ukázal mnoho příkladů toho, jak čínská komunistická strana využívá digitální aplikace k tomu, aby lidem zapnula nebo vypnula možnost mluvit, stýkat se, cestovat a přesouvat peníze. Dodržování předpisů je vším.

V Kanadě se to do jisté míry již děje, protože vláda napadla bankovní účty protestujících řidičů kamionů a těch, kteří je podpořili dary.

Jak moc záleží na tom, že PayPal změnil kurz? To není zcela jasné. Ukázali ruku a odhalili mnohem hlubší a děsivější plán, který souvisí se záměrem Bidenovy administrativy vytvořit novou digitální měnu centrální banky. Půjde o programovatelné peníze, které by umožnily vládnoucí elitě odříznout vás od prostředků k životu, pokud se tak rozhodne.

To vše je příliš tragické. PayPal byl původně založen jako prostředek k získání finanční nezávislosti na vládou kontrolovaných bankách. Dokonce doufal, že se stane nezávislou formou peněz. Po všech těch letech se ho zmocnily zájmy, které mají zcela opačné ambice. Popravdě řečeno, mnoho lidí tam venku nad touto vyhlídkou jásá.

Tak intenzivní se stala politická válka v této zemi. Dříve jsme diskutovali. Dříve jsme spolu mluvili. Vychutnávali jsme si svobodu, kterou nám zaručovala ústavní republika. Dnes už mnoho zájmových skupin – mnohé z nich jsou prozatím spojeny hlavně s levicí – tuto hru hrát nechce. Chtějí, abyste byli deplatformováni, zrušeni, a dokonce zbaveni možnosti vydělat si na živobytí nebo uživit rodinu.

Nastává nový věk brutalismu a technologie, které mu měly zabránit, jsou nyní nasazovány k jeho nastolení a upevnění.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.