Zdenka Danková

14. 10. 2022

Vysočina: Záplava návštěvníků v kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě svědčí o tom, že milovníci knižního světa – papírových knih, jsou stále ještě dychtiví obhlédnout, prolistovat a nakonec koupit nové knihy od nakladatelů a prodejců a odnést si je, ještě vonící tiskem a papírem, do své domácí knihovničky. A číst a číst.

Na 32. Podzimním knižním veletrhu 14.–15. října 2022 se představuje většina českých nakladatelství. Objeví se zde hvězdy literárního nebe, jako Kateřina Tučková, Jiří Žáček, Michal Viewegh, Irena Dousková a další. Rodiče nebo prarodiče mohou koupit pěkné knížky svým dětem, dospělí si mohou vybrat z nepřeberných žánrů literárního umění.

Na schodech Krajské knihovny Vysočiny pokřtil Miloš Vystrčil novou knihu, kterou napsala Markéta Hejkalová, ředitelka tradičního knižního veletrhu, s názvem Dům pod náměstím. Jedná se o román, který vychází ze skutečných událostí, a jde o její v pořadí devátou knihu.

„Dům pod náměstím je v první řadě román. Vyskytují se v něm reálné postavy, ale jsou přejmenované a s jejich osudy nakládám velmi volně. To se týká i manželova dědečka, který se v mém podání jmenuje Josef Vlkovský… Něco je realita, něco autorská licence. V každém případě doufám, že se mi podařilo zachovat ducha všech lidí, kteří v našem domě žili. Ten příběh je pocta jejich životu, odvaze a tvrdé práci,“ uvedla Markéta Hejkalová ke svému románu, jenž pojednává o jejich domě v Dolní ulici v Havlíčkově Brodě.

Na křtinách audioknihy chyběla spisovatelka Alena Mornštajnová, která pro nemoc nemohla přijet, kmotrem díla byl tedy senátor M. Vystrčil sám. Přítomným návštěvníkům byla puštěna ukázka z audioknihy, kterou čte herec Miroslav Táborský a začíná:

„My domy žijeme déle než lidé, někdy i o stovky let. V tom se lišíme, ale v něčem se vám lidem zase podobáme. Stejně jako vy si nepamatujeme chvíli, kdy jsme se octly na světě, ani co bylo před námi… My domy máme okna a těmi pozorujeme, co se kolem nás děje, někdy se mračíme a jindy usmíváme. A máme dveře a vy jimi vcházíte dovnitř, do vlastních i cizích životů.“

Prodejci u stánku lákají na knižní novinky, které se mohou pořídit i jako dárky pod stromeček. (Z. Danková / ET ČR)

Dům, o kterém kniha vypráví, a vypráví o více generacích, které v něm žily od 17. století podnes, v havlíčkobrodské ulici dosud stojí a nejdete v něm nakladatelství, kavárnu i potraviny.

Zatímco v saloncích kulturního domu probíhají besedy s různými osobnostmi a zatímco nakladatelé na svých stáncích ukazují a prodávají své knihy, někteří prodejci, z iniciativy PEN klubu, věnovali a prodávají výtisky knih u stánku PEN klubu a výtěžek z těchto vybraných výtisků poputuje na ukrajinský PEN klub, aby pomohl spisovatelům na okupovaném území.

Jak uvedla Markéta Hejkalová, přála by si, aby se knižní veletrh stal nejen příjemně laděným jarmarkem, ale také místem pro seznámení s menšími nakladateli, setkání se spisovateli i přáteli.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.