Michal Cabejšek

20. 10. 2022

Necelou padesátku nových soudců jmenoval ve čtvrtek na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Mezi kandidáty tradičně převažují ženy, je jich 35. Noví soudci zamíří na soudy v hlavním městě, na severní Moravě a ve Slezsku.

Zeman uvedl, že nejmenoval dva z navržených státních zástupců, s dodatkem, že je „dohnaly staré hříchy“ a že by „jakýkoli uchazeč o jakoukoli funkci“ měl vstupovat do této funkce s čistým štítem.

První z nejmenovaných je Marek Bodlák, kterému Zeman vytýká jeho angažmá v procesu s (bývalou ministryní obrany) Vlastou Parkanovou. Bodlák přitom také nedávno zamítl prezidentův podnět na prověření možné sabotáže při loňské Zemanově hospitalizaci. Jeho domovské státní zastupitelství rovněž řeší případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány.

Druhým zamítnutým kandidátem je Petr Babka pracující na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové, kterému Zeman vytýká kritiku Nejvyššího soudu v případu vývozu torz bývalých vojenských raket.

Unie státních zástupců v září označila za nepřijatelné, aby důvodem pro nejmenování soudce bylo to, že kandidát vykonával působnost státního zástupce. „V demokratickém prvním státě však nelze tolerovat osobně motivované, účelové jednání prezidenta republiky, kterému ústava svěřila jmenování soudců na návrh vlády,“ napsalo stavovské sdružení.

Rezignace ředitele lánské Lesní správy

V souvislosti s již zmiňovanou trestnou činností lánské Lesní správy byla dnes Hradem rovněž oznámena rezignace jeho ředitele Miloše Baláka, který podal rezignaci minulý týden a odstoupit z funkce by měl ke konci letošního roku. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář zároveň odvolal z funkce ředitele Správy Pražského hradu Iva Velíška.

Balák se před soudem zpovídal z ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře a následně byl odsouzen ke třem letům vězení. Zeman mu však udělil milost a ve své funkci pokračoval. Posléze ho další soud odsoudil v kauze těžby kamene v Lánské oboře k peněžitému trestu 870 000 korun a dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek.

Velíška jmenoval na pozici ředitele Správy Pražského hradu v roce 2005 tehdejší prezident Václav Klaus a kromě areálu Pražského hradu se staral o lánský zámek a pečoval také o hradní a lánské památky.

Dle zdroje: ČTK

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“