J.M. Phelps

24. 10. 2022

Whistlebloweři z řad americké armády vystoupili jménem tisíců příslušníků, jejichž kariéra byla ohrožena kvůli námitkám proti povinnému očkování anticovidovou vakcínou, které loni nařídil ministr obrany Lloyd Austin. Vyjádřili obavy ohledně zákonnosti nařízení i jeho zdravotních či dalších dopadů.

Spolu se třemi příslušníky ozbrojených sil se právník a bývalý kapitán námořní pěchoty Dale Saran 18. října zúčastnil živě přenášené tiskové konference vojenských whistleblowerů, aby upozornil na obavy ohledně povinného očkování v armádě. Všichni také zdůraznili, že nemluví jménem armády nebo jejích složek.

Saran v minulosti obhajoval příslušníky armády, kteří se zapojili do boje proti povinnému programu Pentagonu na očkování proti antraxu. Na tiskové konferenci poznamenal, že současný případ se nápadně podobá tomu z před téměř 20 lety.

Saran řekl, že „jádrem většiny právních stížností“ proti současnému povinnému očkování proti covidu-19 je skutečnost, že pro příslušníky armády „neexistuje žádná licencovaná vakcína“, která by jim byla k dispozici.

Advokát a mnoho příslušníků služby tvrdí, že Pentagon nabízel vojákům hlavně vakcínu Pfizer-BioNTech schválenou v nouzovém režimu, a nikoli vakcínu Cominarty plně schválenou Úřadem pro potraviny a léčiva (FDA), a proto nemůže personál nutit, aby je užíval. Tvrdí také, že směrnice ministerstva obrany, podle níž jsou tyto dvě vakcíny zaměnitelné, je nezákonná.

Saran řekl, že neutichající tlak na očkování příslušníků armády je „činěn jen proto, aby je zlomil“.

Na tiskové konferenci poukázal nadporučík letectva John Bowes, instruktor studentů letounů F-16, na různé zprávy, které byly zaslány Kongresu a které se týkaly vlivu povinného očkování na připravenost armády a zdraví příslušníků služby.

„Byli jsme tam, abychom se zastali 80 000 příslušníků armády, kteří nejsou vyslyšeni,“ řekl Bowes po konferenci deníku The Epoch Times. Dle něj každý z vystupujících, který upozorňuje na „naprosto hrozivý problém, kterému právě teď čelíme“, riskuje svou kariéru.

Stejně jako Saran se Bowes domnívá, že současný mandát je „téměř kopií toho, co se stalo s antraxem před skoro dvaceti lety.

Bowes dodal, že ti, kteří se zúčastnili online konference „budou i nadále při každé příležitosti s úctou poukazovat na ničivé důsledky [povinného očkování] jak pro národní bezpečnost, tak pro zdraví a bezpečnost našich sil“.

Obavy

Tiskové konference se zúčastnila také nadporučice námořnictva Olivia Degenkolbová, která slouží již 20 let.

Degenkolbová měla na počátku „značné obavy“ ohledně vlivu vakcíny na plodnost karcinogenitu, které byly podle ní vojenským lékařským personálem zamítnuty, uvedla pro The Epoch Times.

Poukázala na to, že v příbalovém letáku Comirnaty se uvádí: „COMIRNATY nebyl hodnocen z hlediska potenciálu karcinogenity, genotoxicity nebo poškození mužské plodnosti. Ve studii vývojové toxicity u potkanů s přípravkem COMIRNATY nebyly zjištěny žádné účinky vakcíny na plodnost samic“.

Podle ní námořnictvo tyto obavy ignorovalo.

Původní žádost Degenkolbové o náboženskou výjimku z očkování byla zamítnuta v prosinci 2021, ale její odvolání stále probíhá. Sdělila, že její náboženské a právní námitky vedly k tomu, že jí stáhli z nasazení v čínské oblasti, odepřeli jí dovolenou, ztratila možnosti výcviku, a k dalším obtížím týkajících se rodiny.

„Kromě toho jsem v srpnu 2022 obdržela služební hodnocení, které ukončilo mou kariéru, a bylo mi doporučeno, abych se dostavila ke komisi, která by u námořnictva moji službu ukončila,“ uvedla Degenkolbová.

Stejně jako ostatní odpůrci povinného očkování i Degenkolbová řekla, že tato politika poškodila připravenost armády, a to v době, kdy Spojené státy čelí zvýšeným hrozbám.

Armádní kapitán Grant Smith během online konference řekl, že obavy z vakcíny „byly ignorované“.

Smith sdělil, že „tato vakcína je pro příslušníky aktivní služby nebezpečná a neúčinná“, a zároveň souhlasil s ostatními, že tento mandát „je katastrofou pro připravenost“. Zdůraznil, že jeho názory neodrážejí názor ministerstva obrany ani armády.

Představitelé ministerstva obrany, armády či armádních složek letectva a námořnictva neodpověděli deníku The Epoch Times na žádost o komentář.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“