Enrico Trigoso

15. 7. 2022

Přibližně 40 000 vojáků Národní gardy a 22 000 vojáků v záloze bude z důvodu odmítnutí vakcín proti covidu vyřazeno ze služby, uvedli 8. července představitelé americké armády.

„Vojáci, kteří odmítnou nařízení o očkování bez schválené nebo vyřízené žádosti o výjimku, budou vystaveni nepříznivým administrativním opatřením, včetně výstrah, zákazů služby a služebních důtek,“ uvedl mluvčí armády pro Military.com.

Lhůta pro splnění nařízení ministerstva obrany o očkování vypršela o půlnoci 30. června. Na základě tohoto nařízení se 62 000 příslušníkům služby krátí výplata a některé vojenské výhody.

Generálporučík amerického letectva ve výslužbě Tom McInerney kritizoval nařízení Bidenovy administrativy o očkování.

„Proč by to armáda dělala, když míra přežití jejich věkové skupiny je [extrémně vysoká]?“ řekl McInerney deníku The Epoch Times.

Pokud ti, kteří se dosud neočkovali, ze svého rozhodnutí neustoupí, mohou čelit závažnějším důsledkům.

„V budoucnu mohou být vojáci, kteří budou nadále odmítat nařízení o očkování bez toho, aby se prokázali výjimkou, vystaveni dalším nepříznivým administrativním opatřením, včetně odluky,“ poznamenal dále armádní mluvčí.

„Každému vojákovi dáme všechny možnosti, aby se nechal očkovat a pokračoval ve své vojenské kariéře,“ uvedl generálporučík Jon Jensen, ředitel Armádní gardy. „Nikoho se nevzdáme, dokud nebudou podepsány a vyřízeny dokumenty o odluce.“

Ve všech státech a teritoriích vydala americká armáda podle svých údajů o očkování z 8. července pouze 23 trvalých zdravotních výjimek a 19 trvalých náboženských výjimek.

Myokarditida ukončuje kariéru

Epoch Times Photo
Poručík John Bowes. (S laskavým svolením Johna Bowese)

Pilot letectva poručík John Bowes řekl koncem června deníku The Epoch Times, že osobně zná několik pilotů, u kterých se „po očkování objevil zánět myokardu a už nelétají“.

„Osobně vím o více než 700 pilotech, kteří jsou aktivně neočkovaní a podali žádost o náboženskou výjimku nebo požádali o zdravotní výjimku či něco podobného,“ dodal Bowes.

Letectvo se s nedostatkem pilotů potýká již několik let. Bývalý náčelník generálního štábu letectva generál David Goldfein v roce 2017 svědčil před Kongresem o nedostatku letců a v roce 2016 napsal, že situace je „tichou krizí“.

Zpráva ministerstva obrany (pdf) z roku 2019 uvádí, že ke konci finančního roku 2018 letectvu „chybělo 2 000 pilotů z celkového počtu 18 400“.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.