Zdenka Danková

27. 10. 2022

Praha – V Praze běží letos na podzim jubilejní 10. ročník festivalu Kultura v srdci Prahy, který pořádá spolek Jednota pro zvelebení hudby v Čechách. Společnost dává šanci mnoha mladým interpretům v ČR. Navazuje na svou předchozí činnost a dává šanci konzervatoristům, aby se mohli věnovat své umělecké práci i jinak, než ve školním prostředí, a nechává je účinkovat na koncertech.

Hudební spolek působí v Čechách již více než 200 let. Předsedou spolku je pan Ladislav Horák, který je současně zástupcem Pražské konzervatoře, která jej také podporuje.

Festival, jenž začal 14. října, potrvá do 14. prosince.

„Každé dva roky spolupracujeme s pražským harfovým festivalem, který vždy dodá zajímavého hosta. Tentokrát to bude francouzská virtuoska Isabelle Moretti, jež působí na pařížské konzervatoři,“ uvedl Ladislav Horák pro rádio classicpraha.cz a doporučuje potenciálním posluchačům poslechnout si ukázky hudby na YouTube, např. úžasný Rodrigův harfový koncert.

Jejímu vystoupení 14. října předcházely mladé talentované harfistky, což je atributem festivalu, a to Miram Anna Raichová a také Ukrajinka Anastázia Suvina, která studuje zde v Praze, upozornil Horák, jak dávají šanci mimořádným mladým talentům. 

Před námi je ještě další vystoupení 10. 11. – a to koncert jubilantů  českého baroka – jedná se o Jana Antonína Bendu a Františka Xavera Brixiho. Pozvali barokní orchestr pod vedením Jakuba Kydlíčka, který má i své pravidelné publikum.

K výročí úmrtí J. A. Komenského 15. listopadu je připraven další zajímavý projekt v sále Pražské konzervatoře a tímto večerem budou oficiálně ukončeny národní oslavy Komenského – jde o audio-vizální projekt, který je připraven ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem Praha – vystoupí na něm jak talentovaní herci: Magda Prostá a Tomáš Varga s úryvky děl našeho filosofa a spisovatele, ke slyšení bude sbor Punkt pod vedením Igora Kartolovského z díla Zdeňka Lukáše a Petra Ebena. Na tento večer se L. Horák podle svých slov velmi těší.

Další projekt bude 24. listopadu – Sen noc svatojánské, který všichni milují – půjde o hudbu Mendelsona Barholdyho. Projekt je velmi ambiciozní – spojí symfonický orchestr pod vedením Miriam Němcové, tak i pěvecké a hudebně dramatické oddělení. Součástí bude také opus 93. Othelo Antonína Dvořáka a Romeo a Julie od Sergeje Prokofjeva. Koncert bude velmi slavnostní, nabitý krásnou hudbou.

Pro závěrečný koncert 14. prosince je připraven Apolon kvartet, naše přední smyčcové kvarteto, jež letos slaví 30 let od svého založení. Připravili si Dvořákův slovanský kvartet s-dur a Lamentace Eduarda Douši, které jsou věnovány malíři Mikuláši Medkovi.

Dalším hostem tam bude talentovaná klarinetistka Natálie Hrdová pro uvedení Mozartova klarinetového koncertu.

Vystoupí rovněž sám Ladislav Horák a člen spolku Jednoty hudby Pavel Trojan v Baletních scénách.

Za deset let činnosti vděčí Jednota pro zvelebení hudby podpoře města Praha, vstupné na všechny akce Kultura v srdci Prahy je bezplatné. Všechny koncerty začínají v 19 hodin.

Více na: prazskakonzervator.cz

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.