Joseph Lord

8. 11. 2022

TÉMA: Volby USA 2022

Pro republikány byl tento volební cyklus o jednom převažujícím poselství: Bidenovo řízení výkonné moci během jeho prvního funkčního období, které je ve znamení rekordní inflace, rostoucích úrokových sazeb, bezprecedentní kriminality ve velkých amerických městech a nelegální imigrací na jižní hranici.

Podle denního „prezidentského průzkumu“ Rasmussenu v současné době schvaluje Bidenovy kroky 42 % dotázaných, zatímco bývalý prezident Donald Trump měl ve stejné fázi svého mandátu souhlas 51 % dotázaných.

Někteří demokraté se nyní, v poslední fázi své kampaně, snaží poslat Bidenovi a straně vzkaz, aby se drželi stranou.

Senátorka Maggie Hassanová za New Hampshire se stala jednou z posledních demokratů, kteří Bidena kritizují. Před voliči se postavila do pozice senátorky, která se nebojí na Bidena tlačit v některých otázkách, a snaží se vytvářet image umírněné političky se středovou orientací. Hassanová je v těsném souboji s Donem Bolducem.

„Beru si na paškál členy své vlastní strany, abych protlačila daňové prázdniny na benzin,“ uvedla Hassanová v reklamní kampani. „A tlačím na Joea Bidena, aby uvolnil více našich ropných rezerv. Tak snížíme náklady a překonáme tuto dobu.“

Demokratický senátor Tim Ryan za Ohio, který ztrácí proti Trumpem podporovanému J. D. Vanceovi, zašel tak daleko, že odsoudil schopnost své strany pro politickou strategii.

„Víte, Demokratická strana celonárodně nikdy nebyla dobrá ve strategických politických rozhodnutích,“ řekl Ryan v pořadu CNN This Morning.

Během svého proslovu Ryan také uvedl: „Lidé jsou unaveni z nenávisti, unaveni ze zloby, unaveni ze strachu, unaveni z rozdělení, ale potřebujete lídry, kteří mohou jít do prostředí, jako je Fox News jako demokrat, a říct: ‚Podívejte, musíme se mít rádi. Musíme se o sebe navzájem starat. Potřebujeme odpuštění, potřebujeme usmíření.‘ A to je to, co je potřeba. … Začíná to tím, že lídři přijdou do takového prostředí a řeknou: ‚Chápu, že máte obavy, pojďme si o nich promluvit‘.“

V Severní Karolíně demokratická kandidátka do Senátu Cheri Beasleyová vyzdvihla inflaci a kritizovala současný Kongres za nečinnost v této otázce.

Podle Beasleyové by Kongres a Bílý dům „mohly pracovat mnohem usilovněji“ na řešení rostoucích cen.

Arizonský demokratický senátor Mark Kelly se rovněž snažil projevit odstup od Bidena a demokratů.

Během jednoho vystoupení, kde se diskutovalo o národní bezpečnosti a nelegálním přistěhovalectví, Kelly řekl: „Když jsem přišel do Washingtonu, jedna z prvních věcí, kterou jsem si uvědomil, byla, že demokraté této problematice nerozumějí. A republikáni o tom chtějí jen mluvit, stěžovat si na to, ale ve skutečnosti s tím nic nedělat. Chtějí to jen zpolitizovat.“

Kelly poukázal například na svůj nesouhlas s plány Bidenovy administrativy ze začátku letošního roku zrušit tzv. Hlavu 42, směrnici z Trumpovy éry, která umožňovala rychlou deportaci cizinců z důvodu ochrany veřejného zdraví. Biden chtěl tento program ukončit, ale zabránily mu v tom federální soudy.

„Když se prezident rozhodl, že v této věci udělá něco hloupého a změní pravidla, což by vytvořilo větší krizi, řekl jsem mu, že se mýlí,“ řekl Kelly, který podle posledních průzkumů vede jen nepatrným rozdílem za Mastersem.

Grover Norquist, zakladatel nestranické organizace „Američané za daňovou reformu“ a jeden z autorů knihy z roku 1994 „Contract with America“, uvedl, že tuto změnu je třeba brát vážně, neboť naznačuje, že demokraté „veřejně přiznávají, že nemohou získat většinu ve Sněmovně reprezentantů a Senátu, když vedou kampaň takoví, jací jsou“.

Sdělil také, že snahy distancovat se od Bidena jsou nyní neupřímné.

„Každý z [těchto] lidí … hlasoval pro politiku Joea Bidena,“ řekl Norquist. „Senátorka Hassanová hlasovala pro výdaje podporující inflaci. Hlasovala pro daně. Jak to myslíte, že se od Bidena distancovala?“

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“