Zdenka Danková

14. 11. 2022

Chrudim – 43. výsadkový pluk Chrudim pořádal o víkendu 12.-13. listopadu 2022 Memoriál československých parašutistů. Pochod se koná na počest parašutistů ze skupiny Silver A, kteří během 2. světové války měli odvahu seskočit do Protektorátu Čechy a Morava a na jeho území plnit vojenské cíle.

Na startu v prostoru vojenské části letiště Chrudim se v sobotu 12. 11. mohli hlásit účastníci, kteří splňovali podmínky pochodu. Pochodu se mohou zúčastnit pouze fyzicky a zdravotně způsobilé dvoučlenné týmy bez omezení věku. Pro úspěšné splnění podmínek je třeba, aby pochod dokončili oba členové družstva současně. (V případě neúspěšného dokončení nemají nárok na upomínkový předmět, ale mohou si ho koupit, pokud si jej objednali.)

Časový limit pro úspěšné dokončení a získání upomínkového předmětu je určen maximálně 18 hodin od startu družstva, délka přesunu je přibližně 70 km. Větší část plnění úkolu se odehrává v noci, v šeru nebo potmě, proto mají mít účastníci potřebné vybavení, jako reflexní prvky, aby se vyhnuli případné kolizi. S sebou musí mít také potraviny, tekutiny, nepromokavý oděv a také něco, co zahřeje v případě chladu.

Kapacita přihlášených týmů je 300, tzn. celkem 600 osob.

„Tak tohle byl hodně intenzivni zážitek. Není to závod, je to poznání sama sebe,“ poznamenal na Meta nad svými puchýři na patách Michal P., jeden z účastníků pochodu a dodává:

„Z každého kopečku o převýšení 1m se stává Mount Everest, bolí vás i mluvit a konverzace se smrskla na to, koho co bolí… Nakonec se ale úkol podařilo splnit a byla to fakt skvělá akce. Ale bolest je dočasná, hrdost věčná!“ uzavírá s tím, že příští rok půjde zase.

Medaile nebo hrnky se jmény válečných parašutistů ze skupiny Silver A jsou zasloužené. „Pot šetří krev!“ je heslem výsadkářů. (Z. Danková / ET ČR)

„Na Lichnici bylo opékání buřtů. Odpočinek – ano, je možné si chvíli odpočinout,“ řekl pro Epoch Times další účastník memoriálu.

„Moc děkuji za organizaci moc nádherné akce! Celou cestu mě nepřestávala velmi mile překvapovat! Závěr nádhera! Velké díky všem, co se na organizaci podíleli!“ kvituje na Meta další účastnice Jana Kuchtová.

„Jsme rádi, že se dobová atmosféra líbila,“ odpovídá 43. výsadkový pluk.

Předání pamětních mincí, upomínkových předmětů a certifikátů proběhlo v neděli 13. listopadu 2022 – ihned po dokončení pochodu. Někteří pochodující dorazili do cíle již nad ránem, kolem 1.- 2. hodiny noční. Naměřili 13,5 hodiny čistého pochodu – kolem 66 km.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."