Zdenka Danková

21. 11. 2022

ČR: Za našimi hranicemi, na území sousedního Polska, dopadla raketa, která zabila dva lidi. Dopadla 15. listopadu do obce Przewodów v Lubelském vojvodství. Polsko se v současnosti nenachází ve válečném konfliktu, avšak je členem aliance. Někteří důstojníci to proto hodnotí jako útok na území NATO.

Americký prezident Joe Biden se podle serveru denik.cz přiklání k verzi, že raketa zatím blíže neurčeného původu byla odpálena z Ukrajiny, čemuž odpovídá trajektorie střely.

Jiná verze říká, že to mohla být střela systému PVO, jež měla odrazit ruský útok, avšak dopadla na mírové území Polska. Tento pravděpodobně nezáměrný útok zabil dva civilisty, kteří se v místě dopadu střely nacházeli.

Podle irozhlas.cz polské ministerstvo zahraničí v noci na 16. 11. uvedlo, že do vsi Przewodów dopadla raketa vyrobená v Rusku.

„Vše začalo ruským raketovým útokem na uhelnou elektrárnu v Dobrotvirsku. Střela vyletěla z Běloruska, ukrajinský systém S-300 proti ní poslal dvě rakety. Jedna z nich střelu zničila, druhá minula, a měl se tak aktivovat systém sebedestrukce, který ale selhal,“ uvedla tn.nova.cz 16. listopadu 2022.

Generál Petr Pavel k explozi v Polsku sdělil: „Pokud šlo o ruské rakety, může následovat vojenská akce. Jde o to dát jasně najevo, že odhodlání aliance bránit své členy jednoznačně platí,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

„Všechny nás znepokojily zprávy o dopadu raket do Polska. Zatím není jasné, kdo tyto rakety vypálil a odkud. Je ale jisté, že důsledkem jejich dopadu zemřeli dva polští občané. V této situaci je třeba zachovat chladnou hlavu. Prověřit všechny dostupné informace. Analyzovat situaci. A potom jednat, společně a rozhodně. NATO jistě vyšle silnou zprávu, ale nesmíme se ukvapovat, a způsobit tak další zbytečnou eskalaci konfliktu,“ prohlásil v emailu pro Epoch Times.

„Chápu zjitřenou atmosféru, je ale potřeba zachovat chladnou hlavu a zjistit okolnosti. Je třeba situaci vyšetřit a přijmout opatření, aby nedošlo k další eskalaci,“ zdůraznil kandidát na prezidenta.

„Není podstatné, čí raketa PVO ruské výroby spadla v Polsku. Odpovědné za smrt 2 Poláků je Rusko, které napadlo Ukrajinu a už 266. den vraždí civilisty, ničí majetek s cílem podrobení Ukrajinců,“ uvedla Jana Černochová, ministryně obrany ČR na svém twiterovém profilu, a dodala:

„Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy.“

Varšava se zatím příliš jasně nevyjadřuje a spolu se spojenci z NATO prověřuje situaci.

Polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval polské obyvatele, aby zachovali klid, vyšetřování zatím pokračuje a musí se opírat o fakta.

Podle ČTK ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu prohlásil, že jde o „ruský raketový útok na kolektivní bezpečnost a o velmi výraznou eskalaci“. Přidal rovněž varování, že „že čím déle bude mít Rusko pocit beztrestnosti, tím více bude ohrožen každý, kdo bude v dosahu jeho raket“.

Ruské ministerstvo obrany odmítlo tvrzení polských médií o dopadu ruských raket na polské území jako „úmyslnou provokaci“, uvedla agentura TASS podle deniku.cz.

Bezpečnostní analytik Andor Šándor k incidentu poznamenal: „Zbloudilá raketa není namířená raketa. Poláci by měli ukázat důkaz. Já nevím, čeho je Kreml, měřeno našima očima, schopen, ale co by tím získal?“ okomentoval situaci pro eXtra.cz a dodal, že Česko zatím nemusí propadat panice.

Generál P. Pavel nabádá ke zdrženlivosti, než se celá věc správně vyšetří: „Jakýkoliv unáhlený závěr může vést k ještě větší eskalaci. Je proto namístě být – stejně jako v podobných situacích – zdrženliví. V první řadě je třeba zajistit, že se útok nebude opakovat. Následně zahájit vyšetřování, co se vlastně stalo. A to se právě teď děje,“ uvedl na svém twiterovém profilu.

S použitím zpráv ČTK

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“